Vesti
Politika
Euleks na Kosovu još dve godine
05.06.2012. 20:00
Izvor: RTS
Euleks na Kosovu još dve godine
Mandat Euleksa na Kosovu produžen za još dve godine, ali će broj pripadnika te misije biti smanjen, odlučio Savet Evropske unije.
Savet Evropske unije doneo je odluku da mandat Euleksa na Kosovu bude produžen za još dve godine – do 14. juna 2014. godine, ali i da smanji ukupan broj pripadnika Misije za 25 odsto, sašteno je u Briselu.
Kako je navedeno u saopštenju dostavljenom Tanjugu, Misija će imati na raspolaganju budžet od 111 miliona evra u prvoj godini.
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozdravila je tu odluku. "Misija EU obavlja važan i dobar posao pružujući podršku vladavini zakona na Kosovu", rekla je Ketrin Ešton.
Eštonova je istovremeno ohrabrila kosovske vlasti da iskoriste stručnost Euleksa i ukazala da će u budućnosti lokalne vlasti morati da preuzmu daleko veću odgovornost.
Mandat misije ostaje praktično isti, ali će ona biti interno rekonfigurisana, uzimajući u obzir napredak postignut u protekle tri godine i sveukupan razvoj odnosa između EU i Kosova.
Cilj je da Misija bude jača, manja i efikasnija, a rekonfiguracija će podrazumevati smanjenje broja ukupnog ljudstva za 25 odsto.
Od 15. juna ove godine maksimalan broj međunarodnog osoblja biće 1.250 i 1.000 lokalnog. Do sada je bilo 1.950 pripadnika međunarodnog osoblja i 1.200 lokalnog.
Misiju će i dalje prevashodno činiti policajci, sudije, tužioci i carinici. S obzirom na to da sektor pravosuđa i dalje predstavlja glavni izazov, posebna pažnja biće posvećena toj oblasti, navodi se u saopštenju.