Vesti
Politika
EK: Ne tražimo kancelariju Kosova u Beogradu
06.06.2012. 20:00
Izvor: Mondo
EK: Ne tražimo kancelariju Kosova u Beogradu
Brisel je pred Srbiju postavio gotovo neostvarive uslove za nastavak procesa evropskih integracija, a to je otvaranje kancelarije Kosova u Beogradu, saznaje "Novi magazin". Iz Evropske komisije demantuju.
Apsolutno je neistinita informacija da je bilo ko iz Brisela vlastima u Beogradu postavio uslov da za dalji nastavak evropskih integracija treba da dozvole otvaranje kancelarije Kosova u Beogradu, rekao je danas Tanjugu zvaničnik Evropske komisije.
Beogradski "Novi magazin" objavio je danas saznanja da je Brisel pred Srbiju postavio gotovo neostvarive uslove za nastavak procesa evropskih integracija, a to je, između ostalih, da dozvoli otvaranje kancelarije Kosova u Beogradu.
Otvaranje kancelarije praktično bi značilo otvaranje ambasade koja će samo nositi drugačije ime, kancelarija, ali je to ovdašnjim vlastima neprihvatljivo.
Od Srbije se, istovremeno, zahteva da otvori svoje predstavništvo u Prištini što bi, uz beogradsku kancelariju, praktično značilo uspostavljanje diplomatskih odnosa.
Pored ovih, ostaju i stari uslovi za nastavak evrointegracija, primena sporazuma sklopljenih u dijalogu Beograda i Prištine, ukidanje paralelnih institucija.
"Novi magazin" prenosi da je potrebno da se omogući nesmetano kretanje Euleksu i Kforu na severu Kosova i otvaranje kancelarija misije Evropske unije na severu.
Kako je Tanjugu rekao izvor EK, uslovi su jasno navedi u zaključcima Saveta EU.
Glavni uslov je normalizacija odnosa sa Kosovom, a pod tim se pre svega podrazumeva dijalog i primena dosadašnjih dogovora, sloboda kretanja za Kfor i Euleks, ali ne i otvaranje kancelarije Kosova u Beogradu i srpskog predstavništva na Kosovu.
Tanjugov izvor, takođe, kaže da izvesne zemlje, kao što je Nemačka, postavljaju dodatne kriterijume u vezi sa tzv. paralelnim sutrukturama na Kosovu.
One pod paralelnim strukturama misle pre svega na bezbednosne strukture, navodno prisutne na severu, ali ne i na obrazovne i zdravstvene.
"Koliko je meni poznato ni Nemačka niti bilo koja druga zemlja ne insistiraju na uspostavljanju diplomatskih odnosa između Srbije i Kosova.