Vesti
Politika
Danas inauguracija Nikolića
11.06.2012. 12:00
Izvor: B92
Danas inauguracija Nikolića
Beograd -- Svečanost povodom inauguracije predsednika Srbije Tomislava Nikolića biće održana danas u zgradi Predsedništva u Beogradu.
Među zvanicama iz Srbije i sveta, neće biti lideri zemalja regiona, izuzev predsednika Crne Gore i Republike Srpske, Filipa Vujanovica i Milorada Dodika.
Inauguraciji će prisustvovati Evropski komesar za proširenje Štefan File, koji je u intervjuu za "Novosti", rekao da Brisel želi da se dobri odnosi EU i Srbije nastave.
Inauguracija će početi himnom Bože pravde i himnom Evrope.
Nikolić će dan započeti konsultativnim sastankom sa predstavnicima koalicije SPS-PUPS-JS o formiranju vlade, nakon čega je planirano da se predsednik sastane sa inostranim gostima koji dolaze na svečani prijem.
Kako je agenciji Beta rečeno u Predsedništvu, prijem koji počinje u 17 časova trebalo bi da traje oko dva sata, a Nikolić će okupljenima održati govor. Planirano je da govor održi i Štefan File.
"Važan deo je inauguracioni govor gde novi lider obznanjuje svoje političke namere, programe i tako se predstavlja ne samo domaćoj nego i široj svetskoj javnosti. Mislim da će na inauguraciji najvažnije biti prisustvo Štefana Filea kao predstavnika EU i grupacije kojoj Srbija teži," rekao je za RTS Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka.
Marko Đurić iz kabineta predsednika kaže da se na svečanosti očekuju predstavnici gotovo svih zemalja sa kojima Srbija ima bilateralne odnose.
Među zvanicama iz zemlje, pored poslanika novog saziva skupštine, biće i predstavnici raznih udruženja, poput Udruženja učesnika ratova 1912-1918. godine i SUBNOR-a, ali i mladi matematičari, istraživači stanice "Petnica", predstavnici kulturnog i umetničkog života.
Protokol svečanosti predviđa da će goste dočekati članovi Kulturno-umetničkog društva "Gradimir" u srpskim narodnim nošnjama, a himnu će izvesti hor KUD-a "Lola", precizirala je šef protokola u kabinetu predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić. U Predsedništvu je vikend bio radan i za tu priliku sve je spremno.
Cela svečanost biće propraćena zvucima etno muzike od srednjeg veka do danas, koju će izvoditi ansambl Renesans, rekla je Mitrović Marić.
Tomislav Nikolić 31. maja položio je zakletvu u parlamentu čime je stupio na dužnost predsednika Srbije.