Vesti
Politika
"Vratiti u vladu ministre iz Đinđićevog kabineta"
12.06.2012. 12:00
Izvor: Blic
"Vratiti u vladu ministre iz Đinđićevog kabineta"
Ukoliko Boris Tadić ovog puta ne napravi dobar izbor ministara i postavi osobe koje su do sada samo doprinosile skretanju sa procesa demokratizacije društva, neće biti oporavka. Treba vratiti pojedine ljude iz Đinđićeve vlade, poput Gordane Matković i Gorana Pitića, i pronaći nove kadrove slične njima, kaže u intervjuu za “Blic” antropolog Zagorka Golubović.
Ona navodi da joj je “neverovatno kakve se dileme javljaju oko izbora novih ministara” i kao primer ističe dvoumljenje DS oko kandidata za šefa diplomatije.
- Ivan Vejvoda je vrhunski diplomata sa ozbiljnim iskustvom, dok je Milica Delević nesumnjivo početnica u odnosu na njega. Ne smeju dozvoliti da se i sada naprave neodgovarajući izbori, kao i u slučaju prethodne vlade kada se biralo između Vejvode i Vuka Jeremića.
Šta buduća vlada mora da uradi?
- Mora da stvori novu strategiju s jasnim ciljevima. Za to su neophodni novi ljudi, najsposobniji, a ne partijski podobnici koji gledaju lični interes. Nadam se da će Tadić, ako bude premijer, imati snage da se suoči sa dosadašnjim greškama i da promisli kakav kurs vlada treba da zauzme. Ako to izostane, ne možemo se nadati rešavanju akutnih problema, koji su već došli do usijanja.
Koje greške ne bi smele da se ponove?
- Mislim da ne mogu da se prave da ne vide šta se dešava u zemlji. Ne mogu da idu putem koji zemlju vodi na rub propasti i siromaštva. Moraju pod hitno da postave pitanja šta ćemo da uradimo sa lošim privatizacijama i sa strahovito velikom nezaposlenošću, koja je skoro najveća u regionu. Ako vladu bude vodio SNS, nemamo šta da joj zamerimo jer šta god bude uradila, neće biti dobro.
Kako vam se čini početak mandata Tomislava Nikolića na mestu predsednika?
- Nemam iluziju da se on promenio i odbacio radikalsku ideologiju. Plašim se da će nas sve više vraćati unazad. To potvrđuju i njegovi izabrani partneri, budući da je naglasio da će biti rehabilitovani neki članovi JUL-a, a možda i Mira Marković, kao i Karić. Zbog toga građani koji su glasali za Nikolića trebalo bi da se zamisle. Takva nas družina samo vraća u mutnu prošlost, a ne vodi nas napred, suprotno naizgled izmenjenoj retorici SNS.
Dačić je morao da bude lustriran
Kako komentarišete izborni rezultat SPS?
- Dačić je dobro prošao na izborima zahvaljujući Tadiću. Kada je sa njim napravio koaliciju, dao mu je previše vlasti, što nije zaslužio shodno dobijenim glasovima. Dačić sada misli da je on taj koji odlučuje kojem će se carstvu privoleti – ili će biti sa Tadićem, ili sa Nikolićem kao predsednikom. On je osnažen zahvaljujući jednoj pogrešnoj politici. On je morao biti lustriran, kao i mnogi drugi koji su u vreme Slobodana Miloševića radili stvari zbog kojih je država došla dovde.