Vesti
Politika
Šta je s "krađom glasova" u Vojvodini?
12.06.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Šta je s "krađom glasova" u Vojvodini?
Novosadski odbori SNS i DSS traže okončanje istrage o "nezabeleženoj krađi glasova" u tom gradu. Slučaj istrage "izborne krađe" nerešen i u Pančevu.
Predsednici novosadskih odbora SNS i DSS, Miloš Vučević i Borko Ilić su na zajedničkoj konferenciji za novinare ispred sedišta Policijske uprave u Novom Sadu optužili vladajuće stranke da su organizovale tu krađu.
"Toga dana je carovalo bezakonje, legalizovana je otvorena kupovina glasova, a nalogodavci do danas nisu otkriveni", rekao je Vučević.
On je zatražio od policije i tužilaštva odgovor na pitanje šta se dešava sa osobama koje su privođene na dan izbora i posle izbora, a koje su nanele "veliku bruku" Novom Sadu, kada su "kupovali glasove za 2.000 dinara".
"Kako je moguće da Romska demokratska stranka pobedi u Bukovcu, u mestu gde žive svega dve romske porodice", upitao je Vučević i ocenio da je ta stranka "na neverovatan način" dobila šest mandata u Skupštini grada.
Tim zahtevima pridružio se i Borko Ilić, koji je izrekao slične optužbe na račun gradskih, pokrajinskih i republičkih vlasti.
Oko izbora je nerešena situacija i u Pančevu. Sekretar Republičke izborne komisije (RIK) Veljko Odalović izjavio je danas da od tužilaštva nisu stigle nove informacije o nestaloj vreći sa glasačkim listićima sa biračkog mesta 57 u Pančevu.
"Kada budemo dobili od tužilaštva informaciju obavestićemo članove RIK i javnost", rekao je Odalović agenciji Beta nakon sednice RIK-a.
Odalović je kazao da pretpostavlja da je istraga u toku pošto se tužilaštvo ne oglašava.
"Mi nemamo više ništa sa tim slučajem", dodao je Odalović.
Na današnjoj sednici RIK-a doneta je odluka da se izborni materijal sa opštih izbora održanih 6. maja i drugog kruga predsedničkih izbora 20. maja odloži u magacinski prostor privrednog društva "Papir servis" u beogradskom naselju Umka.
Birački materijal se izmešta jer u skupštinskim depoima nema mesta za njegovo čuvanje, rekao je Odalović na sednici RIK-a.
Prema toj odluci izborni materijal treba da se čuva u naredne četiri godine.