Vesti
Politika
Đilas ponovo gradonačelnik Beograda
13.06.2012. 20:00
Izvor: RTS
Đilas ponovo gradonačelnik Beograda
Dragan Đilas je ponovo izabran za gradonačelnika Beograda. Za Đilasa glasalo 63 od 110 odbornika gradske skupštine.
Skupština grada Beograda izabrala je Dragana Đilasa za novog gradonačelnika glavnog grada. Za Đilasa je glasalo 63 od 110 odbornika gradske skupštine.
Iz gradske većine, koju čine Demokratska stranka i koalicija oko socijalista, poručuju da je nosilac liste Izbor za bolji Beograd, svojim znanjem i energijom najbolji kandidat za prvog čoveka prestonice.
Najvažnije je, podsećaju - najšira podrška Beograđana. Opozicioni odbornici iz redova Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije nisu glasali.
Trideset i sedam dana posle opštih izbora u Srbiji, gradski odbornici bili su brži od republičkih poslanika i lako došli do dogovora.
Đilas je bio i jedini kandidat za funkciju prvog čoveka glavnog grada sa liste "Izbor za bolji Beograd" i u prethodnom mandatu obavljao je tu funkciju.
Za zamenika gradonačelnika izabrana je Tatjana Pašić, na predlog Đilasa, a ona je do sada obavljala dužnost pomoćnika gradonačelnika. Skupština je, na predlog Đilasa, izabrala i 13 članova gradskog veća.
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas zahvalio je odbornicima Skupštine grada što su podržali njegov izbor i podržali izbornu volju građana.
On je istakao da će se truditi da što više bude prisutan na sednicama Skupštine grada i poručio da su dobrodošle argumentovane kritike i predlozi bez obzira da li dolaze od vlasti ili opozicije.
Završiće, kaže, most Zemun - Borča, obilaznicu oko Beograda, PKB mora da bude dobar primer oživljavanja privrede.
Đilas je zahvalio i svom protivkandidatu iz Srpske napredne stranke (SNS) za fukciju gradonačelnika Aleksandru Vučiću na, kako je rekao, dobroj jučerašnjoj diskusiji tokom konstitutivne sednice Gradske skupštine.
On je rekao i da će prihvatiti predlog SNS-a za formiranje kancelarije za brze odgovore, kao i predlog Demokratske stranke Srbije (DSS) da se osnuje sekretarijat za poljoprivredu.
Odgovarajući na kritike koje su tokom rasprave o njegovom izboru izneli odbornici sa liste "Pokrenimo Beograd" i DSS-a, Đilas je rekao da grad nije ukinuo firmarine, ali da je snizio takse i istakao da je gradska vlast spremna da dalje ulaže u objekte namenjene mamama i bebama.
Đilas je nakon izbora za gradonačelnika podneo ostavku na mesto odbornika, a to su učinili i Tatjana Pašić, koja je izabrana za zamenicu gradonačlenika, kao i 13 članova Gradskog veća.
Administrativno-kadrovska komisija je donela rešenje o zameni odbornika koji su podneli ostavke.
Dragan Đilas je ranije zahvalio dosadašnjem zameniku gradonačelnika Milanu Krkobabiću iz Partije ujedninjenih penzionera Srbije (PUPS) i istakao da je od njega mnogo naučio, kao i da će razvijati njegovu ideju socijalnog preduzetništva.
Đilasa je za kandidata za gradonačelnika predložio predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić.
Odbornice Demokratske stranke Srbije Milica Radović i Sanda Rašković Ivić podnele su ostavke na odborničke funkcije, zbog, kako su saopštile, nemogućnosti da istovremeno obavljaju odborničku i poslaničku funkciju.
Novi saziv gradskog parlamenta čini 50 odbornika liste "Izbor za bolji Beograd", 37 "Pokrenimo Srbiju", 13 odbornika koalicije SPS–PUPS–JS i 10 odbornika DSS-a.

Kritike i pohvale Đilasovog rada
Odbornici liste "Pokrenimo Beograd" i Demokratske stranke Srbije su ranije tokom sednice najavili da neće podržati izbor Dragana Đilasa za novog gradonačelnika Beograda.
Šef odbornika "Pokrenimo Beograd" Nebojša Stefanović izneo je mnoštvo primedbi na rad gradske vlasti i Đilasa u prethodne četiri godine, a jedna od njih je ta što je veliki broj nadležnosti opština prešao u ruke grada, što je doprinelo lošijim rezultatima, kao i da opštine na kojima je u vlasti bio SNS i one u kojima to nije bio slučaj, nisu imale jednak tretman.
On je naveo da je proces legalizacije potpuno centralizovan, da je Beograd u prethodne četiri godine pogodio "talas" poskupljenja, povećanja firmarina i broja taksi koje firme plaćaju, a da su partijsko zapošljavanje i brojne afere, poput "Bus plus" sistema i javnih nabavki u preduzećima, za šta je kao primer naveo preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija", ogroman problem.
Stefanović je naveo i da će budućem gradonačelniku dostaviti predlog za osnivanje te Kancelarije za brz odgovore.
Šef odborničke grupe DSS-a Andreja Mladenović rekao je da u naredne četiri godine mora postojati čvršći odnos gradonačelnika, njegovog pomoćnika i članova Gradskog veća, sa gradskim parlamentom, što nije bio slučaj u prethodnom mandatu.
Mladenović je istakao da postupak izdavanja građevinskih mora biti ubrzan, kritikovao što nije prihvaćen njihov predlog za ukidanje firmarina, nepostojanje sekretarijata za poljoprivredu i ukazao na neophodnost restrukturiranja gradskih preduzeća.
On je naveo da je zaduživanje grada od preko 800 miliona evra jedna od najvećih zamerki na račun gradske vlasti.
Dosadašnji zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić naveo je da očekuje da će naredna gradska vlast nastaviti socijalnu politiku, kao i brigu o najstarijim Beograđanima, i najavio da će biti povećana pomoć najsiromašnijim penzionerima, pa će oni koji primaju manje od 20.000 dinara mesečno godišnje dobijati isti iznos u četiri rate.
On je rekao da će u okviru koncepta socijalnog preduzetništva biti zaposleno jedan odsto Beograđana, a da prvenstvo imaju osobe sa invaliditetom, raseljena i izbegla lica i druge marginalizovane grupe.