Vesti
Politika
Nikolić danas u poseti Briselu
14.06.2012. 12:00
Izvor: B92
Nikolić danas u poseti Briselu
Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas odlazi u prvu posetu Briselu, gde će imati seriju razgovora sa najvišim zvaničnicima EU.
Kako je Tanjugu potvrđeno u sedištu EU, Nikolić će prvo, u podne, razgovarati sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, potom sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom, pa sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom, nakon čega će se obratiti novinarima.
Savetnik predsednika Republike Marko Đurić kaže da Nikolić tim susretima pristupa sa puno optimizma i velikom ambicijom da Srbija, poštujući sopstvene inetrese, dođe do svog cilja - punopravnog članstva u EU.
Đurić je Tanjugu rekao da će Nikolić u razgovorima sa evropskim zvaničnima zatražiti da nastave da pružaju podršku evropskim integracijama Srbije.
"Nikolić će tražiti da uz puno razumevanje društveno-političkog konteksta u Srbiji i svest da samo kroz stalan dijalog i zajednički rad na rešavanju svih pitanja možemo doći do rešenja koje će značiti efikasan i brz put pridruživanja Srbije EU", kazao je Đurić.
Nikolićev savetnik je naglasio i da će datum za početak pregovora, kao i pitanja Kosova i Metohije takođe biti važne teme sutrašnjih razgovora.
Prema njegovim rečima, za Srbiju je veoma značajno da dobije da dobije datum za početak pregovora, jer će to značiti otvaranje poglavlja koja se direktno tiču sprovođenja reformi od kojih zavisi i životni standard građana, efikasnost insitucija...
Istovremeno, kako je naglasio, Nikolić će tražiti i podršku "interesima Srbije da pitanja spornih privatizacija i reforme pravosuđa", koja su, kako je ukazao, "ključna za životni standard građana i da razvoj insitucija budu rešena brzo i efikasno".
Prva Nikolićeva poseta Briselu dešava se u trenutku kad se u Beogradu ne zna ko će i kako formirati Vladu Srbije, niti kada će i kako biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine - što su pitanja čije rešenje Brisel očekuje što pre.
To je posle susreta sa Nikolićem u ponedeljak u Beogradu potvrdio i evropski komesar za proširenje Štefan File rekavši da je "za Srbiju na njenom daljem putu ka EU ključni prioritet da postigne vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom".
Nikolić je ranije u intervjuu Tanjugu rekao da u Brisel ne ide po "naloge i komande, ili packe" već da i sam traži nešto za Srbiju.