Vesti
Politika
Konfuziju prave DS i SNS
14.06.2012. 20:00
Izvor: RTS
Konfuziju prave DS i SNS
Postoji konfuzija oko pitanja formiranja nove vlade, koju prave Demokratska stranka i Srpska napredna stranka, rekao Ivica Dačić. Lider socijalista rekao da ne reaguje na pritiske iz Vašingtona, Brisela i Moskve.
Predsednik Socijalističke partije Srbije rekao je da trenutno postoji "konfuzija" oko pitanja formiranja Vlade Srbije i za to optužio Demokratsku stranku i Srpsku naprednu stranku.
"Zašto mene pitate zbog čega se ne formira vlada? Pa neka je formiraju bez mene, šta me briga. Zašto bih ja ušao u vladu u kojoj će neko sutra da kaže da mora da se prihvati sve što traži EU? Ili, zašto bih ja ušao u vladu koja kaže da mi ne možemo uopšte da pregovaramo sa EU?", rekao je Dačić novinarima u Sremskoj Kamenici.
Dačić je ponovio da su Ujedinjeni regioni Srbije neprihvatljivi za DS, dok SPS, pak, ne želi da pristane na to da treći partner bude Liberalno-demokratska partija i da od nje zavisi parlamentarna većina.
Dačić je rekao da SPS ne želi da uđe u vladu koja bi zavisila od stranaka koje imaju dijametralno suprotno mišljenje po pitanju Republike Srpske, Kosova i EU.
"Ja neću da prevaspitavam Čedu Jovanovića, ali neću dozvoliti ni da on mene prevaspitava", rekao je Dačić.
Dačić je dodao da ne želi da "pod plaštom priče da se što pre formira vlada učini da u tu vladu uđu oni koji su izgubili na izborima" i istakao da su sve stranke koje su do sada bile na vlasti, izuzev SPS, ostvarile slabiji rezultat na izborima u odnosu na prethodne.
Dodao je da postoje pritisci i iz Vašingtona, i iz Brisela, i iz Moskve, kada je u pitanju formiranje Vlade Srbije.
"Ja ne reagujem na pritisak. Ja nisam ni proruski, ni proevropski, ja sam prosrpski", rekao je Dačić.
Prema njegovim rečima, mora se razgovarati o tome kakvu će politiku nova Vlada Srbije imati, pritom vodeći računa i o nacionalnim pitanjima, koja nisu rešena.
"Kako će se naša vlada ponašati za dva meseca, kada EU bude rekla da moramo da otvorimo kancelariju u Prištini? Kako će se ponašati za nekoliko meseci, kada kažu da mora Kosovo da dobije poseban telefonski pozivni broj? To nikako nisu bezvezna pitanja, to su ozbiljne stvari za ovakve vrste neozbiljnih razgovora koji se vode, po principu ko će koga da pređe i ko je lud, a ko je zbunjen", rekao je Dačić.
Lider socijalista je dodao da na njega ne mogu da vrše pritisak "ni tajkuni", jer mu "nisu dali pare" za izbore.
"Neka vrše pritisak na one kojima su dali pare za izbore", rekao je Dačić i ocenio da se na SPS vrši pritisak samo da bi se, po svaku cenu, vlada formirala što pre.
"Ma, ne interesuje me, bre! Neka prave vladu, neka idu u vlast. Ja ću da idem u opoziciju, šta me briga. Ko hoće da pravi vladu, neka nađe parlamentarnu većinu i neka mi se javi. Doviđenja", rekao je Dačić, okrenuo se i otišao, odbivši da dalje odgovara na novinarska pitanja, prenose agencije.
Dačić je kao ministar policije učestvovao na skupu "Bezbednosne integracije - Autonomna Pokrajina Vojvodina u regionalnoj bezbednosti i saradnji", koji se održava na Univerzitetu "Edukons" u Sremskoj Kamenici.