Vesti
Politika
Vučić: Nikolić u Briselu štitio državne interese, vlada poznata do ponedeljka
15.06.2012. 12:00
Izvor: Blic
Vučić: Nikolić u Briselu štitio državne interese, vlada poznata do ponedeljka
Vršilac dužnosti predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas u Briselu štitio državne i nacionalne interese, i ocenio da je poseta bila uspešna.
"Što se tiče njihove strane mislim da su zadovoljni predsednikovim odgovorima, on je štitio naše državne i nacionalne interese", kazao je Vučić za televiziju B92.
"Iz onog što sam čuo u kontaktima sa predsednikom i sa ljudima iz Evropske komisije, sasvim je sigurno da su ključne teme razgovora bili Kosovo i Metohija, i reforme u Srbiji", rekao je on.
Vučić je rekao da su "i danas iz Brisela dobijene određene garancije da EU neće nikada tražiti priznanje nezavisnosti Kosova".
Vučić je ocenio da su visoka i očekivanja Brisela, ali i Srbije, i da je pred Nikolićem težak period. Biće potrebno učiniti mnogo da bi Srbija napredovala ka evro-integraciji i razvila privredu.
Vučić je rekao da je "uveren će biti i uslova koji nisu laki" za Srbiju. Ocenio je da treba prihvatiti one koji ne ugrožavaju teritorijalni integritet "da bismo dobili datum za otpočinanje pregovora o članstvu u EU".
Komentarišući to što predsednici zemalja regiona nisu došli na inauguraciju novog predsednika Srbije, Vučić je kazao da "ni kod Tadića niko nije došao na inauguraciju".
"Kod Nikolića je došlo mnogo više važznih državnika", rekao je Vučić i dodao da je uveren da će Nikolić predsedničku funkciju obavljati bolje od Borisa Tadića.

Do ponedeljka poznato ko će formirati vladu
Aleksandar Vučić smatra da će u naredna četiri dana, odnosno do ponedeljka, biti poznato koje će stranke formirati novu vladu.
"Ko će formirati vladu, mislim da će se u naredna četiri dana to znati, do ponedeljka", rekao je večeras Vučić za Radioteleviziju Srbije i dodao da SNS ne razgovara o vladi sa predstavnicima Demokratske stranke i Liberalno-demokratske partije.
Vučić je večeras rekao da SNS ne vodi formalne pregovore oko formiranja vlade, kao i da naprednjaci "ne prave konfuziju" u vezi sa tim pitanjem.
Na pitanje da li postoje pregovori sa URS o stvaranju eventualne koalicije i skupštinske većine, Vučić je odgovorio "da bismo to mogli da napravimo morali bismo da pravimo dogovor i sa SPS, DSS ili ne znam sa kime još, ili samo sa još SPS. Pošto nema dogovora sa SPS, čekamo".
"Valjda je u civilizovanom svetu normalno da svi sa svima mogu da razgovaraju, ali ako me pitate da li postoje neki formalni pregovori odgovor je ne", naveo je Vučić za B92.
U osvrtu na izjavu lidera SPS Ivice Dačića da DS i SNS "prave konfuziju" oko pitanja formiranja vlade, Vučić je rekao da u toj rečenici nema ni trunke istine.
On je, kako je naveo, nakon te izjave zvao Dačića i pitao ga šta je time hteo da kaže i zašto je kriva SNS, naglasivši da nikome neće dozvoliti da vređa naprednjake.
"Ti (Dačić) si nam rekao da razgovaraš sa DS. Ti si nam rekao da ako ne uspeš sa njima da ćeš se javiti. Mi smo spremni da razgovaramo o odgovornosti, budućosti Srbije u programu. Ako želiš izvoli, ako ne želiš takođe obavesti građane... Mislim da je Dačić rekao da on to nije mislio tako", objasnio je Vučić.
Upitan da prokomentariše natpise u pojedinim medijama da Rusija insistira da SPS i SNS formiraju vladu, Vučić je rekao da mu to deluje "koordinisano i liči na pokvareni trik DS".
Vučić je naveo i da nije hteo da postane gradonačelnik na prevaru, i da je njegov "obraz čist", kao i da mu je "opoziciona klupa draža od prevarantskog dolaska na vlast".