Vesti
Politika
DSS traži sednicu Skupštine o Kosovu
18.06.2012. 20:00
Izvor: RTS
DSS traži sednicu Skupštine o Kosovu
Na prvoj sednici Skupštine treba da budu saopšteni uslovi pod kojima će Srbija dobiti datum otpočinjenja pregovora za ulazak u EU, rekao portparol DSS-a Petar Petković. Kosovo je ključno pitanje za otpočinjanje tih pregovora, kaže Petković.
Demokratska stranka Srbije smatra da je neophodno da na prvoj sednici Skupštine Srbije budu saopšteni uslovi pod kojima će Srbija dobiti datum otpočinjenja pregovora za ulazak u EU, izjavio je portparol te stranke Petar Petković.
Petković je na konferenciji za novinare ocenio da je Kosovo ključno pitanje za otpočinjanje pregovora i zatražio da se na toj sednici da zvaničan odgovor Srbije povodom, kako je rekao, pritisaka i ucena koji vrši Evropska unija.
Petković je ukazao da se iz dana u dan situacija na KiM drastično pogoršava i ocenio da NATO "najgrublje" krši mandat koji mu je poveren Rezolucijom 1244.
"NATO sada pravi nezavisnu državu Kosovo, pa i time što vrši psihološki i fizički teror nad Srbima na KiM", rekao je Petković tvrdeći da NATO upotrebljava silu kako bi ostvario ciljeve vlasti u Prištini za ostvarivanje lažne i nelegalne države Kosovo.
Prema njegovim rečima, od Srba na Kosovu i Metohiji se traži da prelaze preko Brnjaka i Jarinja koji treba da postanu granica.
"NATO čini sve kako bi Srbi na KiM, ali i država Srbija, prihvatili simbole lažne države Kosovo, a jedan od tih simbola je granica", rekao je Petković.
Pritisci i ucene ne dolaze samo od NATO već i iz EU koja, kako je napomenuo, traži da se u potpunosti ukinu paralene institucije na KiM.
Prema njegovim rečima, još jedna od ucena je i zahtev da se u Srbiji otvori vladina kancelarija iz Prištine i recipročna vladina kancelarija Beograda u Prištini. "To su plodovi i rezultati politike da Evropska unija nema alternativu", smatra Petković.
Upitan da li je DSS učestvovala u razgovorima o formiranju buduće vlade Petković je rekao da do sada ta stranka nije imala razgovor nisakim i da ona nije preuzela inicijativu za formiranje vlade.