Vesti
Politika
Savez SPS-URS - koalicija za pritisak na Tadića
19.06.2012. 20:00
Izvor: Blic
Savez SPS-URS - koalicija za pritisak na Tadića
Socijalistička partija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije dogovorili su se o zajedničkom nastupu u nastavku pregovora o formiranju vlade. Reč je o političkom bloku, a ubuduće će sastancima sa čelnicima DS, osim Ivice Dačića, prisustvovati i Mlađan Dinkić, što predstavlja dodatni pritisak na Borisa Tadića u pregovorima.
Nastavak oštre retorike lidera URS, međutim, posle jučerašnjeg sastanka iznenadio je demokrate i mogao bi dodatno da zakomplikuje pregovore.
SPS i URS su postigli saglasnost o zajedničkim političkim i ekonomskim stavovima sa kojima će na prvom sledećem sastanku izaći pred demokrate.
- Bez obzira na sve razlike, složili smo se oko ključnih stvari koje se tiču ekonomije, socijale, evropskih integracija, Kosova, Republike Srpske - istakao je Dačić.
On je naglasio da će razgovori biti nastavljeni prvo sa DS, ali nije odbacio mogućnost okretanja naprednjacima, “budući da u ovom trenutku novi izbori nisu u interesu Srbije”.
Izjava Dinkića, s druge strane, da nije zadovoljan kako je DS u proteklih šest godina vodio javne finansije i da nije spreman s tim ljudima da ponovo radi negativno je iznenadila demokrate, koji su bili spremni da popuste i prihvate učešće Dinkića u vlasti.
Izvor “Blica” iz vrha DS navodi da je na poslednjem sastanku Predsedništva stranke usaglašeno da SPS napravi dogovor sa Regionima, a DS sa LDP i da potom te četiri stranke sednu i dogovore se o podeli vlasti.
- Dogovor SPS i URS nije ništa novo niti je iznenađujući za nas. Jedino što nas je zaprepastilo jeste Dinkićeva zaoštrena retorika. Jasno je da takvim pričama i Dačić i Dinkić prave otklon. S jedne strane govore o vladi s DS, a s druge sve žešće nastavljaju da nas šamaraju i prave alibi da bi sutra ušli u koaliciju sa SNS - navodi naš izvor, uz opasku da će razgovori, umesto da se okončaju, ići teže.
Isti izvor navodi da Dinkić i ako uđe u vladu „može samo da sanja“ o resorima na koje se “namerio”.
- Tadić mu nikada neće prepustiti Ministarstvo ekonomije i javne finansije, a pitanje je da li će ovaj na nešto ispod toga pristati - tvrdi izvor “Blica”.
Drugi izvor, takođe iz redova DS, smatra “nepotrebnim” Dinkićeve izjave.
- Nas nekoliko je sve vreme lobiralo za vladu sa Dinkićem, pa nas je ovakvo ponašanje zateklo - tvrdi.
U odnosu na dan posle izbora, i socijalisti i URS danas su u boljoj poziciji. Prvi su formirali blok koji zajedno ima mandata koliko DS ili SNS samostalno i nezaobilazni su deo svake koalicije, osim koalicije SNS i DS. Drugima je cena takođe skočila.
Čelnici URS imali su kontakte s predstavnicima SNS, po izjavama čelnika URS se vidi da su prema toj opciji ublažili retoriku, a nije tajna ni da bi u toj koaliciji Regioni mnogo bolje prošli. Dinkiću SNS, navodno, nudi mesto potpredsednika vlade za ekonomiju, te druge ekonomske resore, ali i evropske integracije.
Samopouzdanje lidera URS, dakle, nije bez osnova. Osim Aleksandra Vučića, cenu URS drastično su podigle i izjave Dačića da bez njih neće praviti vladu, ali i problem koji postoji na relaciji SPS- LDP, pre svega zbog nerazumevanja oko Republike Srpske.
Trenutno, kako stvari stoje, DS je u najtežoj poziciji jer ukoliko se ne dogovore sa novim blokom SPS/URS, nemaju alternativu. Za razliku od Tadića, koji se ogradio i isključio mogućnost saradnje s naprednjacima, SPS i URS su u situaciji da ucenjuju izjavama “da su sve stranke koje su ušle u Skupštinu proevropske”, ne isključujući tako mogućnost da se priklone drugoj opciji.
Pored toga, Tadić bi morao da pređe i preko ličnog sukoba i svega onoga što je tokom mandata prethodne vlade Dinkić govorio a sada samo zaoštrio.