Vesti
Politika
Vučić: Od SPS ni traga, ni glasa
20.06.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Vučić: Od SPS ni traga, ni glasa
Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je danas da naprednjaci još nisu dobili odgovor od SPS na poziv za razgovore o parlamentarnoj većini, iako su im ponudili "veoma fer dogovore i plan".
Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je ta straka u kontaktu sa svim političkim akterima u Srbiji, ali da pre svega čeka odgovor Socijalističke partije Srbije kao stranke bez koje ne može biti formirna nova vladajuća koalicija.
"Što se nas tiče, spemni smo da vladu formiramo u roku od nekoliko dana, ali za to su nam potrebni partneri, a od partnera ni traga, ni glasa, ne javljaju se. Čim budemo imali takvu vrstu odgovora obavestićemo vas i za nekoliko dana ćemo obaviti posao", rekao je Vučić.
Na pitanje novinara da li, s obzirom na probleme u dosadašnjem toku pregovora o formiranju vlade, raste mogućnost za formiranje takozvane "velike koalicije" sa Demokratskom strankom, Vučić je odgovorio da misli da to "nije realno".
On je Demokratsku stranku i sve ostale stranke koje sa njom učestvuju u pregovorima o vladi pozvao da što pre formiraju vlađuću većinu, ukoliko to mogu da učine, poručujući da Srbija ima previše problema i da je neophodno da oni počnu da se rešavaju tokom leta.
"SNS je učinila sve da dođe do formiranja ove vlade. Pitamo sve druge učesnike na političkoj sceni zašto nema vlade, ponudili smo potencijalnim koalicionim partnerima veoma fer dogovore i plan za izlazak zemlje iz krize i - nismo dobili odgovore", rekao je Vučić.
On je objasnio da je sa liderom socijalista Ivicom Dačićem, na primer, razgovarao o ciljevima i rezultatima buduće vlade, ali i istakao da SNS nema partjsku i ličnu sujetu odnosno da ne insistra na tome da zauzme sva važna mesta u Srbiji.
"Čak sam izrazio želju da na važna mesta dođu stručni ljudi koji nemaju veze sa našim strankama i sa kojim ćemo se dičiti svi", rekao je Vučić, koji, međutim, nije želeo da kaže da li je Dačiću ponuđeno mesto premijera ukoliko uđe u koaliciju sa naprednjacima.
Lider SNS je takođe izrazio i nezadovoljstvo zbog činjenice da, prema izveštajima koji su dostavljeni Agenciji za borbu protiv korupcije, ispada da su naprednjaci potrošili najviše novca u predizbornoj kampanji, iako je to, kako je istakao, daleko od istine.
Monitoring tim te stranke je, kako je objasnio, pratio minutažu predizbornih priloga stranaka u elektronskim medijima i iz toga proizlazi da su gotovo sve stranke potrošile više nego SNS, ali da to nije prikazano i u izveštajima dostavljenim Agenciji.
SNS je, kako je rekao, šokirana ćutanjem Agencije za borbu protiv korupcije, i ako odgovor nadležne institucije izostane, javnosti će biti predočeni nalazi naprednjačkih monitoring timova.