Vesti
Politika
"Vreme za dijalog na višem nivou"
21.06.2012. 12:00
Izvor: B92
"Vreme za dijalog na višem nivou"
Beograd -- Postignuta je saglasnost da se dijalog nastavi u novom obliku i da se primene postignuti dogovori, kaže Borislav Stefanović nakon sastanka sa Robertom Kuperom.
Šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović je dodao da regionalno predstavljanje ostaje tačka različitog tumačenja.
"Imali smo vrlo konstruktivan i veoma pozitivan razgovor, tokom kojeg je potvrđena saglasnost o neophodnosti nastavaka pregovaračkog procesa u drugom obliku, odnosno na višem nivou", kazao je Stefanović za Radio B92.
“Današnja poseta posrednika Kupera nije bila sa ciljem spravljanja nekih dogovora, ona je bila odgovor na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića da dođe u Beograd da pojasni njegov stav i njegovu interpretaciju sporazuma o regionalnom predstavljanju, što je on i učinio. Kuper nije doneo nikakve sporazume niti ikakve stvari koje ne postoje i koje nisu bile predmet dijaloga u Briselu. Da budem precizan, sastanak između gospodina Đurića i gospodina Kupera je bio sastanak u kom su obe strane znale apsolutno sve detalje o dijalogu u Briselu, i u kojoj je gospodin Đurić, u ime predsednika Republike, čuo interpretaciju gospodina Kupera o regionalnom predstavljanju, što je poznato da je potpuno suprotna od naše interpretacije. Dakle, ništa drugo nije bila svrha te posete, osim da se da podrška nastavku dijaloga i implementaciji postignutih dogovora, sa čime se svi slažemo,” rekao je Stefanović.
Na pitanje na šta je konkretno mislio kada je danas izjavio da se politika koju će voditi Nikolić možda neće dopasti biračima SNS-a, Stefanović je odgovorio:
“Hteo sam da kažem da je rešavanje kosovskog problema ispunjeno pre svega suočavanjem sa realnom situacijom, i da je gospodin Nikolić ostavio pozitivan utisak u Briselu, i njegova inicijativa da on bude taj koji će rešavati problem. Pozitivan pristup od strane predsednika Nikolića u narednim danima će pokazati da kosovski problem može da se rešava u domenu mogućeg, a ne u domenu idealistički postavljenjih zahteva nekih grupacija Srba na severu Kosmeta, i da će to verovatno izazvati neki stepen nerazumevanja I neočekivanosti od strane onih koji su glasali za njega. Ali, na kraju, pustimo da vreme pokaže svoje.”
Upitan da li ima tajnih delova sporazuma, o čemu se moglo čuti iz pojedinih stranaka, Stefanović je rekao:
“To je bio jeftin, providan stranački pokušaj zloupotrebe sporazuma i naravno da je danas jasno da nema nikakvih tajnih delova, sto je danas potvrđeno i od strane gospodina Đurića i gospodina Kupera, i gospodina Nikolića koji je u Briselu rekao da su svi sporazumi, na osnovu njegovog misljenja, u skladu sa Ustavom. Imali smo jednu organizovanu, stranačku medijsku kampanju koja je doživela svoj kolaps u suočavanju sa istinom. Ostale su dve problematične tačke, dve različite interpretacije: regionalno predstavljanje i sloboda kretanja. Tu se, nažalost, opet suočavamo sa zloupotrebama Prištine. U narednom periodu, dijalog treba da se vodi od strane onih koji su pokazali inicijativu, a to je gospodin Nikolić, i treba da se vode na način da njegov tim to vodi, ili on lično. Ja smatram da lično Nikolić ne bi trebalo da vodi te razgovore, ali on može da postavi svog čoveka. Vidim da je danas gospodin Vučić predstavio gospodina Krstimira Pantića kao osobu koja je zainteresovana da učestvuje u pregovaračkom timu. Meni je žao što je ranije odbio četiri moja poziva da se uključi u pregovarački tim, ali će sada verovatno imati šansu i sigurno će i on vrlo brzo shvatiti disproporciju između onog što on misli da je moguće i onoga što je realno,” rekao je Stefanović ya Radio B92.
Kuper je danas, na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića, boravio u poseti Beogradu tokom koje se sastao sa savetnikom predsednika Republike Markom Đurićem i šefom pregovaračkog tima Stefanovićem.
Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper pozdravio je spremnost srpske strane da se pregovorima na višem nivou rešavaju problemi u vezi sa KiM.
"Dakle, da se pregovori ne vode samo o tehničkim, nego i o političkim pitanjima, jer je to pravi put da se približimo rešenju koje zadovoljava naše državne i nacionalne interese", rekao je Đurić za agenciju Beta nakon sastanka sa Kuperom.
Nakon sastanka Predsedništvo je izdalo saopštenje u kojem se navodi da su predstavnici EU pozdravili spremnost srpske strane da se "pregovorima na višem nivou sve zainteresovane strane upuste u rešavanje ključnih problema" na Kosovu.
Đurić je dodao da je cilj današnjih razgovora bio da se domaćini upoznaju sa viđenjem EU dosadašnjih razgovora dve strane i njihovom interpretacijom dosadašnjih dogovora.
"Upoznavanje sa dosadašnjim tokom razgovora od koristi je za našu stranu jer je cilj predsednika Nikolića da u Srbiji bude postignut najširi politički konsenzus oko pristupa rešavanju pitanja Kosova i Metohije, a za to je neophodan elemenat i poznavanje svih činjenica vezanih za dosadašnje pregovore i širu regionalnu i globalnu političku sliku od koje zavisi rešavanje pitanja naše južne Pokrajine", naveo je savetnik predsednika Republike.
Na pitanje da li je posrednik EU doneo neke sporazume koji do sada nisu bili predstavljeni javnosti, savetnik predsednika je kazao da su današnji razgovori "imali veze samo sa do sada postignutim sporazumima i dosadašnjim tokom razgovora Beograda i Prištine".
"Veoma je značajno da čitava naša javnost bude upoznata sa onim što je dogovoreno i to je stav predsednika Nikolića koji je dosledno zastupan i na ovom sastanku. Ovaj sastanak je bio koristan i sa tog aspekta", rekao je Đurić.
Upitan da li to znači da nema sporazuma koji nisu predstavljeni javnosti, već samo različitih tumačenja postignutih dogovora, Đurić je naveo da je o toj temi već rekao sve što može u ovom trenutku.
Prema njegovim rečima, neophodno je da svi državni organi u Srbiji budu u međusobnoj veoma dobroj koordinaciji kada je reč o kosovskom pitanju.
"U tom smislu, na današnji sastanak bili su pozvani predstavnici resorno nadležnih ministarstava, direktor vladine kancelarije za operativno-tehničke poslove u vezi sa pregovorima i predstavnici Ministarstva za Kosovo i Metohiju", rekao je Đurić.
On je dodao da će veoma detaljno informisati Nikolića, koji je na skupu o održivom razvoju u Brazilu, o današnjim razgovorima.
"Mislim da ćemo veoma brzo imati prilike da čujemo dalje korake", rekao je Đurić.
Ivanović: Viši nivo dijaloga, jer dolaze ozbiljne teme
Državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, gostujući u vestima TV B92, prokomentarisao je dolazak Kupera, podsetivši da je posrednik EU vodio tehnički dijalog i da mu je u interesu da taj posao i završi.
"Evropi je važno da Balkan ostane miran, a za to je dijalog Beograda i Prištine ključan elemenat," kaže Ivanović.
Na najavu šefa pregovaračkog tima Borislava Stefanovića da se može očekivati viši nivo dijaloga, Ivanović kaže: “Siguran sam da će ići na viši nivo, jer dolaze ozbiljne teme. Njih mora da delegira onaj ko ima veliko pregovaračko iskustvo. Ne mislim da će to biti predsednik ili premijer buduće vlade, lično im ne bih ni sugerisao, ali na njima je da donesu odluku.”
O izjavi Jelka Kacina da je predsednik Nikolić spreman na dijalog sa predsednicom Kosova, Ivanović kaže: “Predsednik Nikolić je iskusan i zna da ne može da povuče brze poteze, da pristane na ono na šta Tadić nije pristajao, a naročito dok još nema Vlade Srbije.”
Upitan da prokomentariše imenovanje šefice kancelarije Vlade Kosova u severnom delu Kosovske Mitrovice, Ivanović je odgovorio da je on te postupke I ranije nazivao provokacijama Prištine. On je rekao da kancelarija neće moći da profunkcioniše, jer će to značiti gašenje UNMIK-ove administracije, a to će da ojača srpsku administraciju, koja će dobiti više kompetencija.