Vesti
Politika
Mas: Uslovi za pregovore poznati
21.06.2012. 20:00
Izvor: RTS
Mas: Uslovi za pregovore poznati
Svi uslovi za dobijanje datuma za početak pregovora Srbije sa EU su poznati i jasni, kaže ambsador Nemačke Volfram Mas. Ne tražimo priznavanje nezavisnosti, ali pitanje Kosova je važno, navodi Mas.
Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je da su svi uslovi za dobijanje datuma za početak pregovora Srbije sa EU poznati i jasni i da se ne traži priznavanje nezavisnosti, ali da je pitanje Kosova "značajno".
"Preduzimamo velike napore da budemo što je moguće transparentniji po tom pitanju", rekao je Mas odgovarajući na pitanja posle konferencije za novinare povodom otvaranja konkursa za program "Dobro došli u Nemačku".
Mas je podsetio na zaključke Saveta EU u kojima se, kako je kazao, navode tačna očekivanja od Srbije za početak pregovora – nastavak reformskih procesa u Srbiji i regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi. "Naravno da je u tome pitanje Kosova značajno", dodao je nemački ambasador.
Po rečima Masa, prva tačka u vezi sa Kosovom jeste da bi sporazumi koji su postignuti trebalo da budu primenjeni jer, kako je primetio, "sporazumi koji nisu primenjeni ne vrede ništa".
Takođe, trebalo bi zaključiti pitanja koja su na dnevnom redu dijaloga, poput energetike i telekomunikacija. Treća tačka zaključaka o Kosovu je, kako je kazao, "da postoje verodostojni koraci ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Srbije i Kosova".
"Mi smo uvek jasni. Ne tražimo priznavanje nezavisnosti", podvukao je Mas.
"Mi Nemci razumemo srpsku osetljivost prema tom pitanju jer smo imali sličan problem. Ali isto tako znamo da takva vrsta problema ne sprečava dostizanje situacije u kojoj se mogu rešiti svi praktični problemi koji su teret po građane", objasnio je i zaključio: "Ne tražimo ništa što nismo i mi učinili. Zato smo uvereni da to može biti učinjeno."
Na pitanje o najavama mogućeg susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića i kosovske predsednice Atifete Jahjaga, Mas je odbio da komentariše taj slučaj, ali je rekao da "u suštini smatra da ljudi koji snose odgovornost u regionu i koji imaju moć da učine ovaj region boljim po život ljudi, treba da budu u stanju da razgovaraju jedni sa drugima".