Vesti
Politika
I državni funkcioneri krili Mladića
22.06.2012. 12:00
Izvor: B92
I državni funkcioneri krili Mladića
Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine počinje postupak protiv više od 10 lica za pomaganje haškim begunacima, saznaje B92.
Kako navodi naš izvor, među njima je više od dva bivša državna i lokalna funkcionera koji su pomagali u skrivanju haških optuženika.
Tužilaštvo je došlo do novih informacija o skrivanju Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića i danas će ih za konferenciji za novinare obelodaniti tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.
Podsetimo, prilikom nedavne posete Beogradu glavni haški tužilac Serž Bramerc tražio je od Tužilaštva rezultate u vezi sa istragom o pomagačima ovih haških optuženika, a u polugodišnjem izveštaju Savetu bezbednosti UN naveo je da je to tužilaštvo "zabrinuto zbog količine informacija kojima raspolaže Srbija o ljudima koji su pomagali beguncima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću da se skrivaju tako dugo“.
Stojan Župljanin uhapšen je 11. juna 2008. u Pančevu, dok je Ratko Mladić uhapšen 26. maja prošle godine u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Njima se trenutno sudi pred Haškim tribunalom za genocid i ratne zločine nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.