Vesti
Politika
Konstitutisana Skupština Vojvodine
22.06.2012. 20:00
Izvor: RTS
Konstitutisana Skupština Vojvodine
Potvrđivanjem mandata 120 poslanika konstituisana je Skupština Vojvodine. Za predsednika parlamenta izabran je lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor. Nadam se da će nova vojvođanska vlada biti formirana do kraja meseca, rekao Pastor.
Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izabran je za predsednika Skupštine Vojvodine, nakon što su potvrđeni mandati poslanicima. Za Pastora je glasalo 83 poslanika, 22 poslanika su bila protiv, pet je bilo uzdržano, dok pet nije glasalo.
Pastor je rekao da se nada da će nova pokrajinska vlada biti izabrana "relativno brzo, do kraja ovog meseca" i najavio da će najverovatnije u ponedeljak o tome razgovarati sa mandatarom Bojanom Pajtićem.
Novoizbrani predsednik vojvođanskog parlamenta zahvalio je onima koji su ga predložili na tu funkciju.
"Kao što vi nemate rezervnu državu, ni ja nemam rezervnu državu, tako da sam zainteresovan za prosperitet prostora u kojem živim, zajedno sa svojom decom", poručio je Pastor nakon što je položio zakletvu.
"Bezbednost Vojvodine od mene ne morate da branite. Mislim da smo u tom smislu ravnorpavni i što se tiče osećaja odgovornosti i što se tiče nošenja tereta koji imamo", istakao je predsednik vojvođanskog parlamenta.
Lider SVM-a je istakao da u obavljanju nove funkcije očekuje otvorenu i dobru saradnju kako sa pokrajinskom vladom tako i sa poslaničkim grupama.
Napominjući da očekuje mnogo intenzivniji rad Skupštine i njenih odbora, Pastor je naglasio da bi želeo vraćanje prakse da pokrajinska skupština predlaže republičkoj određena zakonska rešenja, za šta ima zakonskog osnova.
Pastor je rekao i da odluka Demokratske stranke da podrži njegovu kandidaturu za predsednika pokrajinske skupštine predstavlja određeni kompromis jer je svaka odluka u politici u suštini kompromis i dodao da je i zahtev LSV-a da dobije tu funkciju bio legitiman.

Šest potpredsednika
Poslanici su izabrali i šest potpredsednika, među kojima su i dve žene. Na tu dužnost izabrane su Branislava Belić iz Socijalističke partije Srbije i Ana Tomanova Makanova iz Demokratske stranke.
Potpredsednici pokrajinskog parlamenta u naredne četiri godine biće i predstavnik Liberalno-demokratske partije Milivoj Vrebalov koji će biti član poslaničkog kluba "Izbor za bolju Vojvodinu" koji predvodi DS, poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Dušan Jakovljev, Đorđe Milićević iz Srpske napredne stranke i Milan Ćuk iz Srpske radikalne stranke.
Za sekretara Skupštine Vojvodine i za naredni mandat imenovan je Milorad Gašić, a poslanici su izabrali i članove ukupno 20 skupštinskih odbora.
U dosadašnjem sazivu skupštine predsednik je bio Šandor Egereši, koji je, kao i Pastor, funkcioner SVM-a. Egereši će i u novom sazivu biti pokrajinski poslanik, sedmi put zaredom.
Na izborima za Skupštinu Vojvodine koalicija oko Demokratske stranke (DS) osvojila je 58 od 120 mandata, koalicija oko Srpske napredne stranke 22, koalicija SPS–PUPS–JS–SDPS 13 mandata, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) 10, SVM sedam, radikali pet, Demokratska stranka Srbije četiri i Liberalno-demokratska partija jedan mandat.
DS od 2000. godine tradicionalno u Skupštini Vojvodine formira većinu sa SVM-om i LSV-om, kojoj su se u prethodna tri mandata pridruživale različite stranke.
U prošlom mandatu pored te tri stranke većinu su činili i SPS i G17 plus, koji sada, u okviru Ujedinjenih regiona Srbije, nije uspeo da pređe izborni cenzus u Vojvodini.