Vesti
Politika
U Skupštini Vojvodine samo 22 žene
25.06.2012. 20:00
Izvor: Mondo
U Skupštini Vojvodine samo 22 žene
Među poslanicima u Skupštini Vojvodine ima samo 18 odsto žena, odnosno 22 poslanice od ukupno 120, saopštio je danas Centar modernih veština.
"Razlog za tako malu zastupljenost žena je u specifičnosti izbornog sistema u Vojvodini. Polovina poslanika (60) birana je po propocionalnom sistemu sa zatvorenim izbornim listama, a polovina po većinskom sistemu", naveo je Centar.
Kod proporcionalnog sistema, zahvaljujući i aktivizmu civilnog sektora i kampanji "Stvarnih 30 odsto", stranke su bile obavezne da svako treće mesto na listi povere ženi, dodao je Centar.
"Većina od 22 poslanice (19) kojima je verifikovan mandat su izabrane upravo po proporcionalnom sistemu, gde su stranke bile u zakonskoj obavezi da obezbede minimalnu zastupljenost žena. Po većinskom sistemu, po kome je birano 60 poslanika koji će zastupati interese građana Vojvodine, izabrane su samo tri poslanice", naveo je Centar modernih veština.
Po proporcionalnom sistemu izabrano je 19 poslanica od 60 mandata, a po većinskom sistemu svega tri od 60.
"To je upozorenje svima koji budu radili na eventualnoj promeni izbornog sistema za celu Srbiju da se u slučaju uvođenja većinskog sistema moraju predvideti mehanizmi koji će obezbediti minimalnu zastupljenost od 30 odsto oba pola u skladu sa evropskim normama i standardima", naveo je Centar.
Lista Demokratske stranke ima devet žena među ukupno 58 poslanika, Liga socijaldemokrata ima tri poslanice od ukupno 10 manada koje je osvojila, a među pet poslanika Srpske radikalne stranke biće i jedna žena.
Srpska napredna stranka će biti zastupljena sa 22 poslanika, od kojih su pet žene, a među četiri poslanika Demokratske stranke Srbije je i jedna žena, dok Socijalistička partija Srbije takođe ima jednu poslanicu ali ukupno 13 poslanika.
Savez vojvođanskih Mađara će imati jednu ženu među sedam poslanika, a Liberalno demokratska partija ima jednog poslanika koji je izabran po većinskom sistemu.