Vesti
Politika
Jeremić se sastao sa Eštonovom
27.06.2012. 20:00
Izvor: Blic
Jeremić se sastao sa Eštonovom
Brisel - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarao je danas sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton o srpskom predsedavanju Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, ali i o situaciji u Srbiji.
- Glavna tema bila je saradnja između buduće kancelarije predsedavajućeg Generalne skupštine i Evropske unije, koja je važan partner UN - rekao je Jeremić novinarima posle susreta.
Jeremić, koji će u septembru preuzeti predsedavanje Generalnom skupštinom UN, rekao je da je današnji sastanak prvi u nizu konsultacija s najvažnijim političkim subjektima uoči stupanja na dužnost.
- Ovo će biti prilika da Srbija bude zastupljena na veoma vidljivom mestu - izjavio je šef diplomatije.
Jeremić i Eštonova su se tokom razgovora dotakli i situacije u Srbiji.
- Preneo sam gospođi Ešton zabrinutost zbog tenzija na Kosovu i Metohiji, kao i očekivanje da će se Euleks i KFOR maksimalno angažovati na očuvanju mira i stabilnosti u ovom delikatnom političkom trenutku u kome se Srbija nalazi - rekao je Jeremić.
On je podsetio da je Srbija imala "loša iskustva" na Kosovu u vreme formiranja vlada u Srbiji, koji su albanski ekstremisti koristili za izazivanje nemira, i osvrnuo se na 17. mart 2004.
- Tada je došlo do ozbiljnog fizičkog nasilja u kome su izgubljeni mnogi životi, a 35 crkava i manastira je spaljeno - podsetio je šef srpske diplomatije.
On je sa visokom komesarkom EU za spoljnu politiku i bezbednost razmenio mišljenja i o podizanju tehničkog dijaloga izmedju Beograda i Prištine na politički nivo.
- Mi smo uvek bili otvoreni za politički dijalog, ali ga je Priština prekinula kad su proglasili nezavisnost - kazao je Jeremić i naveo da je tokom razgovora bilo reči i o formiranju buduće srpske vlade, ali, kako je rekao, "ne mnogo".
- Vlada se ne formira u Briselu, nego u Beogradu, tako da smo samo razmenili informacije - rekao je Jeremić na kraju posete Briselu.