Vesti
Politika
File: Nadam se da će srpska vlada biti proevropska
28.06.2012. 20:00
Izvor: Blic
File: Nadam se da će srpska vlada biti proevropska
Evropski komesar za proširivanje Štefan File izjavio je danas u Briselu da se "nada da će nova vlada Srbije biti proevropska i da će biti u stanju da blisko nastavi rad u postupku koji vodi članstvu" zemlje u EU.
File je u razgovoru s grupom novinara naglasio da je "Srbija deo toga, Srbija je dobila status kandidata za članstvo u martu uz ključni prioritet koji su utvrdili šefovi država ili vlada EU i ako ostvari taj prioritet, Evropska komisija će moći da predloži početak pregovora o članstvu".
Evropski komesar je predočio da je "mnogo šta na stolu pred novom vladom" i izrazio nadu "da će ona biti sposobna da se izbori sa izazovima i zadacima i spremna da otelotvori težnje srpskih građana".
- Veoma sam srećan da su učinjeni prvi opipljivi koraci posle ishoda izbora u cilju da se sastavi nova vlada Srbije - istakao je File u odgovoru na pitanje da li EU smatra da formiranje vlade naprednjaka, socijalista i Ujedinjenih regiona Srbije (URS) može istinski značiti nastavak prethodne proevropske politike Srbije.
Evropski komesar je ukazao na to da početak pregovora o članstvu s Crnom Gorom, davanje statusa kandidata Srbiji i skori ulazak Hrvatske u redove Unije dokazuje da nisu bile utemeljene tvrdnje "nekih političara i analitičara" da je u politici prijema novih članica u EU došlo do zastoja.
Zamoljen da kaže da li činjenica da je Savet ministara EU naložio da evropska agencija za suzbijanje organizovanog kriminala Europol izradi poseban izveštaj o Crnoj Gori znači da se u EU Crna Gora prepoznaje kao "zemlja organizovanog kriminala", File je uzvratio da to nije slučaj.
On je, međutim, naglasio da "to znači da stvari vezane za korupciju i organizovani kriminal jesu ozbiljan izazov za Crnu Goru", dodavši da je na to, kao ključne prioritete za Podgoricu, Evropska komisija ukazala i u godišnjem izveštaju i majskoj oceni za Crnu Goru.
Važno je i to, dodao je, da je Evropska komisija podvukla da je tu ostvareno dosta napretka, mada još mnogo šta još treba uraditi. Evropski komesar je objasnio da je i angažovanje Europola sastavni deo novog pristupa EU postupku prijema novih članica, a to je da se najpre pregovara o poglavljima pravosudja i vladavine prava.
To na najdelotvorniji način treba da pomogne i EU i kandidatima za članstvo da se izbore s izazovom korupcije i organizovanog kriminala, zaključio je File.