Vesti
Politika
Vlada Vojvodine 11. jula bez SPS
04.07.2012. 20:00
Izvor: Modo
Vlada Vojvodine 11. jula bez SPS
Nova Vlada Vojvodine biće formirana 11.jula, bez učešća SPS-a, dok se sa LSV još pregovara, kaže predsednik aktuelne vojvođanske Vlade Bojan Pajtić .
Nova vlada Vojvodine biće formirana na sednici pokrajinske skupštine koja će biti održana 11. jula, rečeno je danas na konferenciji za novinare kojoj je pored Pajtića prisustvovao i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.
"U skladu sa ranijim najavama da će vlada pokrajine biti konstituisana oko 10.jula, doneo sam odluku da zakažem sednicu pokrajinskog parlamenta za 11. jul sa početkom u 11 sati, kazao je Pastor.
On je dodao da je obavio konsultacije sa svim polaničkim grupama i da je došao do zaključka da, kako je rekao, postoji masivna većina oko liste "Izbor za bolju Vojvodinu" za formiranje nove vlade.
Pastor je kazao da očekuje da će Pajtić bez problema formirati vladu, jer za to ima stabilnu većinu.
Novi (stari) mandatar Vlade Vojvodine Pajtić najavio je smanjenje broja sekretarijata u novoj vladi.
"Vlada Vojvodine će biti u sličnom sastavu kao dosadašnja, ali će imati manje od aktuelnih 13 sekretarijata", rekao je Pajtić, istakavši da je ovo prvi put u istoriji AP Vojvodine da je neko po treći put dobio priliku da formira vladu Vovjvodine, što je najbolje priznanje za dosadašnji rad.
Pajtić je naglasio da je koalicija Demokratske stranke (DS) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) dogovorena još pre nekoliko nedelja i da je rezultat toga činjenica da je Pastor novi predsednik vojvođanskog parlamenta.
On je istakao da se upravi vode pregovori sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV) oko učešća u vladi i da će se za nekoliko dana znati da li će LSV biti član te vlade.
"Nije precizirano da li će vladajuća većina imati 70 ili 80 poslanika, ali je u principu svejedno, jer će u svakom slučaju to biti stabilna većina", rekao je Pajtić, ističući da je za DS izuzetno značajna saradnja sa SVM, jer su, kako je kazao, u prethodnom periodu pokazali da znaju da sarađuju i da im je ista platforma - a to je stabilna Vojvodina.
Pajtić je ponovio da SPS neće biti deo nove vlade Vojvodine ukoliko na republičkom niovou formira vladu sa SNS i URS.
"Izvesno je da će SPS sa SNS biti okosnica buduće republičke vlade i mi kao politička grupacija imamo problem da podržimo ulazak SPS-a u vladu Vojvodine, ako je ta partija na republičkom nivou okosnica vlade koja se kosi sa izbornom voljom građana Vojvodine", rekao je Pajtić.
On je posebno naglasio da se ne mogu porediti koalicije na lokalnom nivou gde se, kako je rekao, odlučuje o komunalnim problemima, sa koalicijama na pokrajinskom i republičkom nivou.
Na direktno pitanje da li će LSV biti deo nove pokrajinske vlade , Pajtić je odgovorio: "Pregovaramo i sve će se znati u narednih nekoliko dana".