Vesti
Politika
Jeremić: Đilas hoće prevlast u DS
05.07.2012. 12:00
Izvor: b92
Jeremić: Đilas hoće prevlast u DS
Beograd -- Funkcioner DS-a Vuk Jeremić kaže da se njegov stranački kolega Dragan Đilas lažnim navodima o troškovima u Njujorku zapravo bori za prevlast u DS-u.
"Stvari treba nazvati pravim imenom. Ovo je demagoški ispad i to je prvi pucanj u nečemu što će se okončati u borbi za budućnost i dušu Demokratske stranke", rekao je Jeremić Prvoj televiziji, upitan o svom odnosu sa zamenikom predsednika demokrata i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.
Jeremić tvrdi da u Đilasovom napadu na njega ima i, kako je naveo, elemenata lične frustracije i ličnog animoziteta, kao i "srpskog proklestva da se oprašta sve osim uspeha".
Jeremić, ministar spoljnih poslova odlazeće vlade, rekao je da veruje da će Demokratska stranka iz tih iskušenja izaći još jača.
"DS će iz toga izaći jača i to će biti dobro za DS i državu Srbiju", rekao je Jeremić.
"Predsedavanje Srbije u UN će, nema nikakve sumnje, da košta…Sva vrata sveta, politička i ekonomska biće Srbiji otvorena. Ovo je čast koja nosi odredjenu cenu", rekao je Jeremić negirajući da će njegova plata tokom predsedavanja Generalnom skupštinom UN u narednih godinu dana biti 28.000 dolara i nazivajući te navode besmislenim.
"Cifre koje su se pojavile nemaju veze sa stvarnošću. To je besmisleno, moja plata će biti mnogo puta manja od tog iznosa", rekao je Jeremić.
Jeremić je kazao da je budžet za njegovu kancelariju u Njujorku "još u formiranju" i da će ga "formirati nova vlada", na osnovu parametara Ministarstva spoljnih poslova za diplomate koji službuju u SAD.
"Neki mediji su pisali da će predsedavanje Generalnom skupštinom UN Srbiju koštati sedam i po miliona evra! Čak i da je to tačno to bi značilo da bi narednih 60 godina Srbija mogla da predsedava UN za cenu mosta preko Ade, da naglasim, bez pristupnih saobraćajnica", rekao je Jeremić govoreći da ta suma od sedam i po miliona evra nije tačna.
Jeremić kaže da će njegov sedmočlani tim mladih diplomata u Njujorku predvoditi bivši ambasador u UN Dejan Šahović, a da će u "visokom savetu" biti neka od najuticajnijih imena svetske diplomatije, koji će, kako navodi, raditi "bez nadoknade".
Više o tome pročitajte u intervjuu koji je Jeremić dao za Politiku, a koji prenosimo ovde.
List Press piše da je Vlada Srbije za predsedavanje Vuka Jeremića Generalnom skupštinom odobrila 2,9 miliona dolara samo u ovoj godini. Vlada je ovu sumu izdvojila na ime „ličnih primanja, drugih rashoda i njegovog pratećeg tima" od Jeremićevog stupanja na tu dužnost 8. juna do kraja godine.
Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas ocenio je danas sramotnom odluku Vlade Srbije da odobri sedam miliona dolara za finansiranje troškova Vuka Jeremića tokom predsedavanja Generalnom skupštinom UN u Njujorku.
Đilas je rekao da je sa tim stavom prošlog petka upoznao predsedništvo DS i premijera Srbije Mirka Cvetkovića i da je zahtevao da se poništi uredba o troškovima kancelarije Vuka Jeremića u Njujorku koju je Vlada usvojila 24. maja.