Vesti
Politika
DS je proigrala svoje šanse
08.07.2012. 14:00
Izvor: Blic
DS je proigrala svoje šanse
Saradnja u regionu je loša ili nedovoljna - kaže u intervjuu za “Blic” Filip David, književnik i profesor na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, koji dodaje da prilike na Balkanu zavise i od političke i od ekonomske stabilizacije.
Srbija ovakva kakva je, dodaje on, urušena i demolirana iznutra, kompromitovana spolja, sa svim svojim starim i novim problemima, teško da može biti dobar partner za saradnju.
- Pogledajte samo sa kojom od susednih država imamo zadovoljavajuće odnose. Moramo, pre svega, preispitati sopstvenu “zaslugu” za takvo stanje. Najgore bi bilo da se ponovo nađemo u situaciji izolacije ili samoizolacije. Videli smo i doživeli kako to izgleda.
Kako će na regionalnu saradnju i evropske integracije uticati izbor Tomislava Nikolića za predsednika i eventualno formiranje koalicije SNS, SPS i URS?
- Taj izbor primljen je u susednim državama s dosta uzdržanosti. Politička biografija Tomislava Nikolića ne uliva poverenje. Njegove prve izjave nisu bile baš bogzna kako sročene. Njegovi najbliži saradnici kritikovali su Hag, a branili Ratka Mladića. Nikolić se, koliko mi je poznato, nije odrekao titule četničkog vojvode. Sve to izaziva razumljivo podozrenje, dok novi srpski predsednik nekim drugačijim, državničkim postupcima ne dokaže da više nije onaj stari Nikolić. Još se pamti tužno i tragično nasleđe devedesetih. A ima tu još nešto sadržano u najavljenom spoju dve ključne partije u vladi, što kod osetljivih i dugopamtećih može izazvati nespokojstvo, pa i zebnju: spoj nacionalističkog i socijalističkog elementa budi ružne asocijacije. No, istini za volju, ovde više nema nikakve ideologije, nikakvog sistema vrednosti, svako može sa svakim, što je već postalo opšte mesto srpske politike.
Da li bi eventualna koalicija DS sa SNS-om i Boris Tadić kao premijer buduće vlade mogli da poprave utisak o Srbiji?
- Demokratska stranka je proigrala svoje šanse pre izbora, na izborima, ali i posle. U ovome času najviše što može jeste da bude dobra, prava opozicija. Tako nešto bilo bi dobro i za Demokratsku stranku, ali i za Srbiju.