Vesti
Politika
Gordon završio odvojene razgovore sa Nikolićem i Dačićem
09.07.2012. 20:00
Izvor: Blic
Gordon završio odvojene razgovore sa Nikolićem i Dačićem
Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon odvojeno je danas razgovaroa sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i zamenikom premijera i ministrom unutrašnih poslova Srbije Ivicom Dačićem. Američki zvaničnik je sinoć razgovarao sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem. Posle sastanaka nije bilo izjava za medije.
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, u razgovoru sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Filipom Gordonom da je neophodno da međunarodne strukture, koje su tamo prisutne, obavljaju svoje zadatke u skladu sa mandatom koji je odobrila i Republika Srbija i osiguraju bezbednost i zaštitu prava svih građana južne pokrajine.
Nikolić je rekao da su neprihvatljivi incidenti u kojima državljani Republike Srbije bivaju povređeni ili smrtno stradaju, a koji su u poslednje vreme, očigledno namerno, sve češći, i istakao da takvi zločini svakako ne doprinose stabilizaciji prilika u regionu, pogotovo pred nastavak dijaloga sa Prištinom, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.
Predsednik Srbije je izrazio uverenje da će nova vlada biti što pre formirana, jer je Srbiji potrebna Vlada koja će odmah početi da rešava nagomilane ekonomske probleme, stvara povoljniji poslovni ambijent u cilju privlačenja dodatnih investicija, otvara nova radna mesta i omogući građanima posao.
Pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Gordon rekao je da će SAD saradjivati sa svakom Vladom koju izabere Narodna skupština Republike Srbije.
Gordon se potom sastao i sa mandatarom za sastav nove vlade, liderom socijalista Ivicom Dačićem, a sinoć je razgovarao sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem.
Posle sastanka, koji je održan u sedištu demokrata u Beogradu, nije bilo saopštenja, niti izjava za medije.
Kako je uoči Gordonovog dolaska u region saopštio Stejt department, on će u
razgovoru sa visokim funkcionerima Srbije pružiti podršku SAD za formiranje nove vlade, koja će biti posvećana približavanju zemlje Evropskoj uniji, posebno poštujući regionalnu stabilnost i konstruktivne odnose sa Kosovom.
Gordon je na "Kroacija samitu" u Dubrovniku u subotu poručio da se od Srbije ne očekuje da u ovoj fazi prizna Kosovo, ali da će morati da prihvatiti činjenicu postojanja suverenog i nezavisnog Kosova unutar sadašnjih granica.

Jahjaga sa Gordonom
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga sastaće se danas u Prištini sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropske poslove Filipom Gordonom, saopšteno je iz njenog kabineta. Jahjaga će primiti Gordona u svom kabinetu u Prištini, a posle sastanka su predviđene izjave za medije, navedeno je u saopštenju.