Vesti
Politika
Nikolić: Nikad više predsednik u Prištini
10.07.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Nikolić: Nikad više predsednik u Prištini
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao da je Srbiji potreban konsenzus o Kosovu i Metohiji, što znači zauzimanje zajedničkog stava o pitanju do koje mere privremene institucije na Kosovu mogu da obavljaju vlast.
"Mislim da više nikada neću biti predsedsednik u Prištini, a ni predsednik privremenih vlasti u Prištini nikada neće biti predsednik u Kosovskoj Mitrovici", poručio je on u izjavi novinarima nakon obilaska poljoprivrednih radova u Melencima, u opštini Zrenjanin.
Prema njegovim rečima, neophodno je da se postigne konsenzus o tome "šta je Kosovo" i kako će se država ponašati prema Kosovu.
Takođe je naglasio da je potrebno usaglasiti do koje mere privremene institucije mogu da obavljaju vlast na Kosovu, i koje su granice iza kojih Srbija kao država može da stane, kao i kako ćemo da reagujemo ako dođe do nekih neugodnih incidenata koji bi pokazali da prištinske institucije žele da sprovedu svoje nadleznosti na teritoriji cele pokrajine.
Nikolić je dodao da treba videti i u kom obliku prema prištinskim institucijama mogu da budu Srpska pravoslavna crkva na Kosovu, enklave u kojima su Srbi većina, četiri opštine na severu , i šta Srbija zastupa na međunarodnim skupovima, pod kojim uslovima učestvuje, pod kojima ne.
Treba utvrditi, kako je dodao "da je Kosovo naše i da imamo jedinstveni stav vlasti i pozicije, jer tek tada možemo da budemo snažni".
"Tek tada možemo budemo snažni. Ako budem o išli razjedinjeni od borbe da dokažemo svoje pravo na KiM nema ništa.
Upitan da li postoje novi uslovi vezani za Kosovu Nikolić je kazao da se ne moraju očekivati novi uslovi kada postoji stalno u vazduhu da Srbija uspostavi dobre odnose sa susednom državom Kosovom.
“Dalje od toga ne moraju ništa da nam crtaju niti govore”, podvukao je on.
Želja onih koji su priznali nezavisnost je da ta nezavisnost bude potpuna, ukazao je Nikolić, dodajući da je "želja nas koji to ne prihvatamo, a koje je narod izabrao, da se to nikada ne ostvari".
Na ovu Nikolićevi izjavu reagovao je predsednik Nove Srbije Velimir Ilić rekavši da sve ono što je potpisala prethodna vlada u vezi sa Kosovom i Metohijom mora da bude prihvaćeno kao realnost, jer je svaka ugovorna obeveza države valjana, bez obzira da li se to nekome dopada", rekao je Ilić.
Ilić je rekao da je moguće da šef države ima više inforamcija od drugih šta je to potpisano do sada u Briselu.
"Možda Nikolić ima više informacija šta je potpisano i možda je nešto video što mu se ne sviđa i što mi ne znamo."
U tom kontekstu Ilić je naglasio značaj medija i potrebu da "sve bude transparentno" i podsetio da je u osmoj tački sporazuma buduće koalicije značaj slobode medija posebno naglašen.
Kabinet Predsednika Srbije pojasnio je danas popodne da Nikolić svojom izjavom ne prejudicira bilo kakvu izmenu statusa Kosova, saopšteno je danas iz kabineta predsednika Srbije.
U saopštenju se navodi da se tom Nikolićevom izjavom takođe ne pretenduje na bilo kakve podele - teritorijalne ili stranačke.
Povodom različitih tumacenja medija vezanih za Nikolićevu izjavu, u saopštenju se ukazuje da se na taj način ne prejudicira ni bilo kakva izmena statusa južne srpske Pokrajine, niti rešenje otvorenih pitanja, ali se isto tako ne negiraju činjenice da u ovom trenutku Srbija ne obavlja državne funkcije na tom području.
"Oko pitanja Kosova i Metohije predsednik Srbije traži konsenzus svih relevantnih političkih snaga u Srbiji, s obzirom na to da se radi o najvažnijem pitanju u zemlji i njegovo rešavanje iziskuje detaljno i suštinsko sagledavanje svih problema, kako više ne bi dolazilo do različitih tumačenja dogovora i bilo kakvih nedoumica u budućnosti", ističe se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.
Iz tog razloga se očekuje hitno formiranje vlade, kako bi što pre bio određen tim koji bi nastavio dijalog u najboljem mogućem interesu Srbije, a pre svega Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.
Prethodno je Nikolić izjavio da će biti problem ukoliko generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun u okviru svooje turneje po Zapadnom Balkanu, kada planira da poseti i Kosovo i Srbiju, Kosovo posećuje kao nezavisnu državu.
Nikolić kaže da Srbija još uvek razmišlja kako da odgovori na izazov posete Kosovu.
"Sada treba cela Srbija da stane i on mora da se izjasni da li na Kosovu obilazi samo predstavnike UN ili odlazi na Kosovo kao u nezavisnu državu", rekao je Nikolić.
Ban Ki Mun, kako je objasnio, želi da ide na Kosovo, a Kosovo, kako je precizirao, nije članica UN.
Kako se objavile "Novost" generalni sekretar UN srešće se sa šefom države na Andrićevom vencu 23. jula.
Beograd će mu biti jedna od stanica tokom turneje po Zapadnom Balkanu, koja počinje 19. jula, što su mediji obajvili još pre oko tri nedelje.
Ban ki Mun bi trebalo da se sastane i sa aktuelnim šefom diplomatije Vukom Jeremićem, koji je nedavno izabran za predsedavajućeg Generalne skupštine UN.