Vesti
Politika
Potpisan sporazum o novoj vladi, stranke još ćute o personalnim rešenjima
11.07.2012. 12:00
Izvor: Blic
Potpisan sporazum o novoj vladi, stranke još ćute o personalnim rešenjima
Predstavnici koalicija SNS, SPS-PUPS-JS i URS potpisali su juče koalicioni sporazum o formiranju parlamentarne većine. Mandatar za sastav vlade Ivica Dačić izjavio je da će nova vlada biti formirana vrlo brzo i za 23. jul najavio nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije, a nakon toga i sednicu na kojoj će biti izabrana nova vlada.
Koalicioni sporazum potpisali su Mlađan Dinkić, predsednik URS-a, Aleksandar Vučić, predsednik SNS-a, Ivica Dačić, predsednik SPS-a, Jovan Krkobabić, predsednik PUPS-a i Dragan Marković, predsednik Jedinstvene Sbije.
Trojica lidera ovih stranaka postigli su saglasnost o evropskoj budućnosti Srbije, opredeljenosti buduće Vlade za žestoku borbu protiv korupcije i kriminala, kao i za ozbiljne i obimne ekonomske reforme.
U dokumentu se takođe navodi da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

Ko će biti ministri?
Niko od lidera stranaka koje će činiti novi vladu nije juče želeo da govori o personalnim rešenjima, sa obrazloženjem da će se o tome tek razgovarati.
Dačić je rekao da je polazna forma od koje su krenuli za podelu resora "osam prema pet prema dva" i da sada tek sledi taj posao.

Broj resora po strankama:

SNS: 8
SPS: 5
URS: 2

Šta su o sporazumu rekli lideri stranaka

Ivica Dačić: Evropski put, nacionalni interesi i socijalna pravda
Ivica Dačić je nakon potpisivanja rekao da je "ovo sporazum za jaku i pravednu Srbiju koja će biti na evropskom putu i koja će štititi nacionalne interese, kao i za Srbiju koja počiva na principima socijalne pravde".

Vučić: Situacija u Srbiji je jeziva
- Stanje finansija je gore neko ikad. Teška je situacija u Srbiji, gotovo jeziva, a imamo i problem sa Kosovom - rekao je Aleksandar Vučić.

Krkobabić: Bez šaputanja
Lider PUPS-a Jovan Krkobabić rekao je da nova vlada morati da radi kao tim, da ne može biti "šaputanja" nego da se sve mora odlučivati javno i pozvao koalicione partnere da preuzmu odgovornost. .

Palma: Prva srpska vlada
Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković je konstatovao da će prvi put od 2000. godine biti formirana "prava srpska vlada", jer niko nije uticao na njeno formiranje van Srbije.