Vesti
Politika
Tadić: Nikolić se mora odreći velike Srbije
11.07.2012. 20:00
Izvor: RTS
Tadić: Nikolić se mora odreći velike Srbije
Da sam na mestu predsednika Tomislava Nikolića, otišao bih u Vukovar i Srebrenicu, rekao je predsednik DS-a Boris Tadić u intervjuu za hrvatski Globus. Tadić je rekao i da je Srbija, u izvesnom smislu, prihvatila kosovsku realnost, kao i da njegovo rukovanje sa Tačijem olakšava naredni korak Nikolića – susret sa predsednicom Kosova.
Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da bi, da je na mestu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, otišao u Vukovar i Srebrenicu i naglasio da velikosrpske ideje iz Nikolićevih misli i reči moraju nestati.
"Očekujem od Nikolića da vodi računa o interesima srpskog naroda, što znači da velikosrpske ideje moraju nestati iz njegovih misli i reči", rekao je Tadić u intervjuu za hrvatski Globus.
Tadić je rekao da su se kod Nikolića desile neke promene koje on mora potvrditi i delima. Treba napraviti iskorak, pružiti ruku, izviniti se, rekao je lider DS-a i dodao da bi bilo korisno da se sastanu Nikolić i hrvatski predsednik Ivo Josipović.
Na pitanje da li je koalicija SPS-a i SNS-a, na koju se s velikim oprezom gleda u Hrvatskoj i međunarodnoj zajednici, opasnost za stabilnost regiona, Tadić kaže da bi bio srećan kad se to ne bi desilo zbog velikog napora koji je uložen u stabilizaciju regiona.
"Sve što sam lično radio bilo bi poništeno i bio bih nesrećan kad bi crveno-crna koalicija imala takve efekte na stanje u regionu", prenosi Tanjug reči lidera demokrata.
Tadić apeluje na „lidere crveno-crne koalicije da budu suzdržani i da ni po koju cenu ne poništavaju dostignuća u regionu".

Sve urađeno sa Josipovićem može biti dovedeno u pitanje
Govoreći o odnosima s predsednikom Ivom Josipovićem, Tadić je rekao da sve što su njih dvojica do sada uradili može biti dovedeno u pitanje.
"Da li je izgubljeno, tek ćemo videti jer se bez srpsko-hrvatskih odnosa ne može rešiti konfliktnost regiona", naveo je Tadić.
On je takođe izrazio razumevanje za obrazloženje Josipovića zašto nije došao na Nikolićevu inauguraciju.
"Bilo bi bolje da je došao, ali ne mogu mu zameriti jer ni ja nisam došao na njegovu inauguraciju zbog prisustva kosovskog predsednika", dodao je Tadić.

Srbija prihvatila realnost Kosova
Govoreći o Kosovu, Tadić je rekao da je Srbija u izvesnom smislu prihvatila realnost da je Kosovo samostalno i da čak ni tokom pregovora nije imala nameru da Kosovo učini nesamostalnim već je želela da se definiše pravni okvir te samostalnosti.
Prema njegovim rečima, Srbija više nema nikakve institucije niti instrumente kojima bi upravljala bilo kakvim procesima na Kosovu.
Ističući da Kosovo i njegovi saveznici imaju strategiju polaganog koračanja prema punoj nezavisnosti, Tadić je rekao da je taj interes kojim bi bio ispunjen cilj Albanaca na Kosovu legitiman i niko ga ne može poricati.
"Ali i Srbija ima svoje interese na Kosovu gde imamo svoje građane, svoje kulturne spomenike i svoj državni integritet. To ne smeju zaboraviti ni druge zemlje regiona, jer ako se prihvati demontaža integriteta Srbije, onda će pre ili kasnije moći biti demontiran ceo region", rekao je Tadić.

Rukovanje s Tačijem olakšava naredne korake
Povodom negativnih reakcija na njegov odlazak na Kroacija samit i rukovanje s Hašimom Tačijem i optužbe dojučerašnjeg saradnika Ivice Dačića da je tako dao legitimitet kosovskom premijeru, Tadić je primetio da "Dačić zaboravlja da je novi predsednik Srbije u Briselu najavio svoj skori sastanak s predsednicom tzv. države Kosovo".
On s druge strane smatra da je ta ideja predsednika Nikolića dobra i daje mu podršku za taj susret.
"Moj susret s kosovskim premijerom može samo olakšati taj novi korak na koji se sprema Nikolić", rekao je Tadić i dodao da to ne znači da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova.
"Smatram da u demokratskom dijalogu treba pronaći rešenje koje će uzimati u obzir interese obe strane. I dalje verujem da Kosovu ne treba da se pristupa po logici pobednika i poraženog", zaključio je Tadić.