Vesti
Politika
Čanak: Internacionalizovati pitanje
15.07.2012. 14:00
Izvor: b92
Čanak: Internacionalizovati pitanje
Novi Sad -- Lider LSV Nenad Čanak kaže da će, nakon odluka USS kojom su osporene pojedine nadležnosti Vojvodine, započeti internacionalizacija vojvođanskog pitanja.
"Nedvosmisleno nam je poručeno da Vojvodina više ne može da izdaje ni pecaroške dozvole. I mi sad moramo da se branimo, a kako naša prava više ovde nema ko da zaštiti, internacionalizacija pitanja Vojvodine je neminovna", rekao je Čanak u intervjuu za novosadski Dnevnik.
Dodao je da se Vojvodina uzdala u politički sistem u Srbiji, ali se to uzdanje "očigledno razbilo o bahatost beogradskih vlastodržaca i njihovih poltrona".
"Posle samo jednog i to nedovršenog kruga izbora, jer nova vlada još nije formirana, već se demontira sve što je mukotrpno nakapljavano 12 godina. E, to neće moći", istakao je Čanak.
Prema njegovim rečima, u izbornoj kampanji ništa nije obećavao, već je "samo svirao tamburu".
"I na njoj sam odsvirao pesmu 'Mlada Vojvođanka'. A stara dobra izreka kaže: Ko ne sluša pesmu, slušaće oluju!", rekao je Čanak.
Prema njegovoj oceni, očigledno je da u Vojvodini "u velikoj većini" žive ljudi koji ne pristaju na zatiranje pokrajinskih specifičnosti.
Čanak je priče o vojvođanskom separatizmu nazvao "budalaštinama".
"Nema ovde separatizma, to su budalaštine, ali ja kao Srbin iz Vojvodine osećam svoju posebnost. A mi tražimo samo jednu elementarnu civilizacijsku tekovinu: pravo da odlučujemo o svojim resursima", poručio je Čanak.
Prema njegovim rečima, Ustav Srbije iz 2006. godine je donet "na prevaru" i protivno volji građana Vojvodine.
"Veštačka je to i lažna tvorevina, koja nema nikakve veze sa stvarnošću, nego služi samo zato da bi se primenjivala stara pašićevska filozofema 'zakoni su za protivnici'", rekao je predsednik LSV.
Povodom odluka Ustavnog suda Srbije da proglasi neustavnim delove Zakona o nadležnostima AP Vojvodine oglasio se ranije danas predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić koji odluke USS vidi više kao političke nego kao pravne.