Vesti
Politika
Tomislav Nikolić: Jedva čekam da mi vlada natovari na leđa "kosovsko pitanje"
19.07.2012. 12:00
Izvor: Večernje novosti
Tomislav Nikolić: Jedva čekam da mi vlada natovari na leđa "kosovsko pitanje"
BEOGRAD - Jedva čekam da mi vlada natovari na leđa "kosovsko pitanje", nakon čega ćemo doći do platforme iza koje će svi građani stajati, kaže Tomislav Nikolić.
Drage volje ću da preuzmem tu istorijsku odgovornost. Okupiću sve koji nešto znače u Srbiji - političare, intelektualce, biznismene, crkvene velikodostojnike, da konačno dođemo do jedne platforme, zasnovane na Ustavu i interesima građana Srbije, i da iza nje stanemo svi. Tek onda može da se ide na pregovore, kaže predsednik Srbije.

Tomislav Nikolić kaže da će insistirati da se u predstojeće političke pregovore o KiM osim EU uključe i Ujedinjene nacije. On očekuje da će nova vlada biti promovisana početkom sledeće nedelje i da će joj vrlo brzo dostaviti konkretne dokaze o zloupotrebama u pojedinim privatizacijama. Uveren je i da će promene, za koje se narod izjasnio na majskim izborima, biti i sprovedene.

"Sigurno ne mislim da je problem KiM i njegova veza sa članstvom u EU problem za jednog čoveka, stranku ili vladu. Zato uporno i pozivam na konsenzus. Ja sigurno ne bih išao na pregovore da čekam šta će sve da traže od mene, već bih preuzeo inicijativu. Do sada svi pregovori liče na to da je Srbija išla u Brisel da se sa nečim složi, a da ništa nije odnela kao svoj zahtev. Čini se da su sva pitanja imala dve strane suprotstavljene srpskoj. Upravo zato trebalo bi da se obezbedi prisustvo UN u narednoj rundi", kaže Nikolić.

Nikolić kaže da je sačinio konačan spisak postignutih dogovora sa Prištinom.

"Sakriveno je, recimo, da na skupovima ispred Albanaca može da stoji samo natpis Kosovo sa zvezdicom, bez fusnote. Obmana je i da Srbi na Severu KiM ne moraju da uzimaju registarske tablice, a uslov za to je da se upišu kao državljani Kosova. Postoje i nedoumice oko integrisanog upravljanja prelazima. Tim, naizgled bezazlenim rešenjima, privodimo i sami kraju nezavisnost Kosova. Kad budemo pregovarali o statusu i suočimo se sa gomilom dokumenata, po kojima je to praktično država, šta ćemo da radimo? Ne znam koliko su ozbiljno vođeni pregovori do sada i kome danas glavni pregovarač zapravo odgovara. Mi više ne znamo ni čime se bavi Borislav Stefanović. Čini mi se da je mnogo toga rađeno u žurbi, kad je trebalo dobiti status kandidata. I to sve da bi jedna stranka stekla dobre pozicije za izbore. Olako se prešlo preko toga da ono što su mislili da je dobro za Srbiju, u stvari - nije napisano", kaže Nikolić.

Nikolić kaže da neće dozvoliti da država Kosovo bude član UN.

"To je naše najjače oružje. Ako u to ubedimo i Prištinu i međunarodnu zajednicu, a posebno one koji nas pritiskaju, onda će pregovori ići lakše. Spreman sam da predložim rešenja koja su već primenjena, kao što je status Nemaca u Belgiji. Mnoge odluke u Briselu ne mogu da se donesu bez pristanka parlamenta belgijskih Nemaca. Tu je i primer Južnog Tirola. Dakle, ima rešenja koja bi mogla da budu u okviru suvereniteta Srbije i prihvatljiva za Albance. Velika je greška što više i ne pominjemo Rezoluciju 1244. Ona, podsećam, garantuje i da srpske civilne vlasti, posle nekoliko godina, ponovo kontrolišu vazdušni prostor iznad Kosova. Podrazumeva i povratak naših carinika i policajaca, koji bi štitili srpsku kulturnu baštinu, ali to više niko ovde i ne pominje", objašnjava Nikolić