Vesti
Politika
Vučić: Milica Delević ne ulazi u vladu
19.07.2012. 20:00
Izvor: RTS
Vučić: Milica Delević ne ulazi u vladu
Milica Delević nije prihvatila ponudu naprednjaka da bude u novoj vladi, kaže Aleksandar Vučić. Odlukom da ne pristane da Delevićeva uđe u vladu, Demokratska stranka pokazala da su joj partijski interesi iznad državnih i interesa građana, navodi Vučić. Buduća vlada trebalo bi da ima 18 članova i 16 resora.
Vršilac dužnosti predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da mu je žao što Milica Delević nije prihvatila ponudu naprednjaka da bude u novoj vladi i dodao da je DS time pokazala da su joj važniji partijski interesi od interesa države i građana.
Vučić je na konferenciji za novinare rekao da SNS veoma ceni rad direktorke vladine Kancelarije za evrointegracije i da je jedina namera naprednjaka, kada su joj ponudili mesto u vladi, bila dobrobit države.
"Nama su Srbija i njeni građani mnogo važniji od interesa stranke i to je bila naša namera", rekao je Vučić i dodao da je DS odlukom da ne pristane sa ulaskom Delević u vladu pokazala da su joj partijski interesi iznad državnih i interesa građana.
Na pitanje da li imaju kandidata za resor spoljnih poslova, Vučić je rekao da se još uvek ne zna ko će biti ministar, da SNS ima više kandidata za to mesto i da će o tome razgovrati u naredna tri do četiri dana.
Vučić je istakao da će vlada biti formirana između 24. i 26. jula i saopštio da će njen deo biti Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin.
Uz napomenu da je time obezbeđena široka podrška novoj vladi, Vučić je ukazao da je to važno zbog promena i reformi, koje vlada namerava da preduzme, ali i zbog odnosa prema manjinama.
Lider naprednjaka je rekao da misli da će buduća vlada imati ukupno 18 članova uključujući predsednika i potpredsednika vlade, kao i da pretpostavlja da će imati 16 resora.
Upitan za formulu prema kojoj će biti raspodeljena ministarstva, Vučić je rekao da "ne zna ni sam oko tih brojeva i da SNS-u nisu važni brojevi već ljudi koji će voditi resore".
Na pitanje da li je SNS za promenu Ustava Vučić je, uz podsećanje da je ta stranka imala sugestije o smanjenju poslanika, rekao da je to duga rasprava, da promena Ustava zahteva široki i nacionalni konsenzus i da o tome treba razgovarati sa svim strankama.
Upitan za departizaciju, Vučić je rekao da će se SNS zalagati za profesionalizaciju javne uprave i da će to postići, ističući da će javnost, što se tiče SNS, biti prijatno iznenađena.

Delević: Odluka ne može biti lična
Direktorka Kancelarije za pridruživanje EU i funkcionerka DS-a Milica Delević rekla je, povodom navoda da joj je ponuđeno mesto u novoj vladi, da odluka o eventualnom ulasku u vladu, koju u parlamentu neće podržavati DS "ne može biti lična niti za jednog člana stranke".
"Samo upućivanje ponude članu i funkcioneru sada opozicione stranke jeste neuobičajeno. Neuobičajene su, doduše, u Srbiji i okolnosti. U njima se i sada kao i 2008. godine, proverava snaga da se odgovori na teške izazove, ali i sposobnost da se prevaziđu duboke podele u zemlji nastale tokom devedesetih i politike koje su do njih dovele", navodi se u izjavi Milice Delević dostavljenoj agenciji Beta.
Milica Delević je navela da će vreme i rezultati rada nove Vlade pokazati da li je ponuda da ona bude deo vlade "učinjena da bi se bolje odgovorilo na izazove u spoljnoj politici i brže kretalo ka Evropi, u šta veruje i čemu će se kao građanka Srbije iskreno obradovati, ili da bi se DS podelio, a međunarodni partneri kratkoročno obradovali".
"Vreme će, takođe, pokazati i kakav će stav zauzeti DS o onome što nova Vlada bude činila na približavanju EU. Verujem, i kao član stranke ću na tome raditi, da će biti konstruktivan ukoliko ti koraci budu onoliko hrabri koliko je bila ponuda da se jedno važno mesto da nekom iz opozicije, a zbog njegove nesporne privrženosti evropskom putu Srbije", izjavila je Milica Delević.
Prema njenim rečima, samo takav pravac Vlade i samo takav stav DS su u najboljem interesu građana Srbije.