Vesti
Politika
Naprednjaci u nedelju saopštavaju imena ministara
21.07.2012. 14:00
Izvor: danas
Naprednjaci u nedelju saopštavaju imena ministara
Beograd - Srbija će do kraja naredne nedelje konačno dobiti novu vladu koju će predvoditi lider socijalista Ivica Dačić i koja će imati široku podršku od 140 poslanika u parlamentu. Većina budućih ministara već je poznata javnosti, ali konačna personalna rešenja saopštiće Aleksandar Vučić, v.d. predsednika SNS, i Ivica Dačić, lider socijalista, nakon sednica glavnih odbora SNS i SPS koje su zakazane za nedelju. Za sada je gotovo sigurno da će kandidat za novog predsednika Skupštine Srbije biti naprednjak Nebojša Stefanović i njegov izbor trebalo bi da bude okončan već u ponedeljak, u nastavku konstitutivne sednice republičkog parlamenta.
Tokom vikenda, na sednicama stranačkih organa naprednjaci i socijalisti odlučiće i ko će konačno biti članovi Dačićevog kabineta, ali i ko će biti novi poslanici koji će zameniti buduće ministre. Socijalisti i naprednjaci predložiće i buduće šefove poslaničkih grupa, a kako Danas nezvanično saznaje, Jorgovanka Tabaković zastupaće boje naprednjaka u parlamentu, bar do izbora na neku drugu funkciju, dok bi Branko Ružić ponovo mogao da bude šef poslaničke grupe socijalista, mada konačna odluka nije doneta.

Ni PUPS još nije rešio ko će ih predvoditi, ali iz ove stranke nagoveštavaju za Danas da bi novi šef njihove poslaničke grupe mogao da bude Milan Krkobabić. Poslaničku grupu URS-a ubuduće će voditi Vladimir Ilić, dok će šef poslaničkog kluba Ljajićevog SDPS biti Milorad Mijatović. Kada je reč o Jedinstvenoj Srbiji, tu nema dileme, šef njihove poslaničke grupe biće neprikosnoveni Dragan Marković Palma, a klub DSS će voditi Slobodan Samardžić. Liberale će voditi Čedomir Jovanović, a kormilo u Novoj Srbiji od Velimira Ilića, koji ide u ministre, preuzeće njegov dosadašnji zamenik Miroslav Markićević. Nova Srbije, stranka Velimira Ilića, saopštila je juče da će Ilić u novoj vladi biti ministar za građevinu i urbanizam.

Valja pomenuti i da će u parlamentu najverovatnije egzistirati 12 poslaničkih klubova, a zasad je formirano devet.

U ponedeljak u nastavku konstitutivne sednice parlamenta osim izbora predsednika Skupštine, radnih tela i delegacija međunarodnih institucija, biće izabran generalni sekretar i potpredsednici najvišeg zakonodavnog doma. Kandidat DSS za potpredsednika skupštine je Nenad Popović. Demokratska stranka će za tu funkciju kandidovati najverovatnije ponovo Gordanu Čomić, dok bi kandidati Preokreta i URS za potpredsedničko mesto mogli da budu Žarko Korać, odnosno Snežana Stojanović Plavšić.

Zaharije Trnavčević, predsedavajući konstitutivne sednice Skupštine, nakon jučerašnjih konsultacija šefova poslaničkih grupa rekao je da će poslanici tokom vikenda dobiti predloge zakona o vladi i o ministarstvima, a da će u utorak, 24. jula, mandatar Dačić izložiti program i sastav Vlade, posle čega će se Skupština izjasniti o Vladi.