Vesti
Politika
Previranja u DS: Kruni se Krunska
22.07.2012. 14:00
Izvor: blic
Previranja u DS: Kruni se Krunska
Demokratska stranka danas ne zna ko joj je strateški partner, nema strategiju za opoziciono delovanje, ali ni jedinstven stav o ponudi o učešću u vlasti, nije počela ni sa neophodnim pročišćenjem partije. Umesto rešenja za sve ove probleme, DS, nekada politički motor Srbije i stranka oko koje su se druge ujedinjavale, sada je ona od koje odlaze partneri.
Predsednik IO DS Marko Đurišić kaže za “Blic” da ne može da se saglasi da je DS u krizi, niti ide ka tome.

- Kada se završi proces konstituisanja nove vlasti DS će definisati platformu opozicionog delovanja, ali i imati izborni proces unutar stranke. U narednim nedeljama ćemo razraditi opoziciono delovanje, utvrditi ko će biti više eksponiran. Sledi i proces utvrđivanja odgovornosti, kao i zašto nismo dobro radili. O svim ovim pitanjima već je razgovarano i biće analizirano i u narednim danima.

Međutim, ne može se očekivati, niti se ikada i u jednoj stranci to dogodilo da se promeni i redefiniše na jednom sastanku ili preko noći - kaže Đurišić.

Prvi naredni korak pred demokratama je izbor šefa poslaničke grupe. Prvi put će predlog dati najpre poslanički, koji potom odlazi na Predsedništvo. Svog favorita, prema saznanjima “Blica”, imaće i Boris Tadić. Šta ako su predlozi različiti i šta ukoliko Predsedništvo ne podrži Tadićevog kandidata.

Jedan od suštinskih problema jeste to što je danas u Krunskoj (sedište DS u Beogradu) isuviše ne različitih, već suprotnih stavova. Poslednji u nizu - treba li prihvatiti ponudu Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije i učestvovati u vlasti ili ne.

Marko Blagojević, direktor Cesida, kaže za “Blic” da najviđeniji među demokratama moraju da sednu i da se saberu.

- Voleo bih prvo to da vidim pa da onda može da se govori o narednom koraku. Demokrate to nisu uspele do sada. Izborni rezultat ih je porazio, ali to što su izgubili jedne izbore ne mora da znači da treba da puste da sve ode niz vodu.

Novu situaciju treba da počnu da posmatraju kao svoju šansu i da, polazeći od toga, razmatraju sve naredne korake, šta je to što treba da urade da bi tu šansu iskoristili. Umesto toga ponašaju se nasumično od 20. maja. A to je ključni problem - ističe direktor Cesida .

Od najavljene reforme stranke, ali i sklanjanja onih koji su poslednjih godinana pravili karijere zahvaljujući Demokratskoj stranci, a da pritom nisu ništa učinili ni za stranku, a ni za državu, za sada nema ni nagoveštaja.