Vesti
Politika
Ilić: Koridor je moj san
23.07.2012. 12:00
Izvor: Večetrnje Novosti
Ilić: Koridor je moj san
Lider Nove Srbije Velimir Ilić o zaduženjima u vladi, budućim kolegama, kadrovima: Jedan koridor ću raditi ja, a drugi Mrkonjić. Aleksandar Vučić i i Ivica Dačić su stali iza mojih ideja
Želim da gradim jeftine stanove, pokrenem firme, građevinu dignem na noge, rešim probleme legalizacije... I, naravno, da završim Koridor 11 od Beograda do južnog Jadrana, koji je moj životni cilj, moj san...

Ovo su neki od prioriteta koje u razgovoru za „Novosti“ nabraja lider Nove Srbije Velimir Ilić, koji će u novoj vladi biti ministar građevine i urbanizma.

Ilić podseća da se tim poslovima bavio kao ministar u dva mandata i smatra da je prirodno da se opet tome posveti. A na pitanje šta ga je sprečavalo da neke od ovih ciljeva ispuni tokom ta dva mandata, on kaže:

- Nisam imao podršku u vladi.

* Ko vam garantuje da će sada biti drugačije? Za početak, kako ćete sarađivati sa Milutinom Mrkonjićem?

- Imali smo sastanak Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Mrkonjić i ja. Dugo smo razgovarali i sve smo rešili. Da nismo postigli zajednički dogovor, ne bih prihvatio da budem ministar. Ja ću pomoći Mrki. Mi smo prijatelji. On će biti ministar za saobraćaj i baviće se Koridorom 10 koji je započeo. Ja ću se baviti Koridorom 11, a zajednički ćemo graditi ulaz u Beograd.

* Zar nije čudno da dva ministra brinu o dva koridora? Stiče se utisak da je to urađeno samo kako bi se zadovoljili apetiti?

- Ima tu posla za dva ministra. I građevina i saobraćaj su dve velike oblasti koje zaslužuju da imaju odvojene resore. Građevina je naša šansa. Ta oblast ne može biti deo nekog drugog ministarstva, ona mora biti motor privrede u Srbiji. Ali, i saobraćaj mora da bude uvažen. Dugo sam se bavio Koridorom 11. Znam sve probleme i šta treba učiniti, radio sam delove zakona koji su usvojeni, dokumentaciju... Želim to iskustvo da prenesem. Nadam se da će tokom ovog mandata biti izgrađen deo do Požege i dalje do Čačka.

* Gde ćete naći novac?

- Moramo pronaći pare. To su projekti koji život znače. Drago mi je da se Dačić i Vučić slažu da se to mora uraditi. Svedoci smo brojnih nesreća na Ibarskoj magistrali. Teško mi je da to gledam... Bez auto-puta nema života. Osim toga, moramo rešiti pitanje legalizacije objekata, oni koji su napravili kuće treba da ih brzo i jeftino legalizuju. Pričalo se o tome, ali taj projekt nije zaživeo. Svaka porodica mora da ima krov nad glavom. Moramo skratiti vreme za dobijanje papira, privući investitore...

* Očekujete li da vlada izdrži ceo mandat?

- To od nas zavisi. Ako budemo dobro radili, zapošljavali, rešavali teške socijalne probleme ostaćemo četiri godine. Iz kontakata sa predstavnicima Evropske unije znam da i oni smatraju da vlade treba da traju pun manadat. Kada smo organizovali protest protiv prethodne vlade rekli su nam da nema više nasilnog rušenja vlasti, da vlade treba da traju pun mandat izuzev nekih velikih, nepredviđenih poremećaja.

* Kako ćete sarađivati sa Dinkićem. Vaši odnosi u ranijim vladama bili su burni, puni teških reči...

- Ja sam profesionalac i nikada ne pravim probleme kada je posao u pitanju. Malo sam preke naravi i temperamentan, ali kada je struka u pitanju ni sa kim neće biti problema. Posebno ako imam podršku ključnih ljudi u vladi, a od Vučića i Dačića sam je dobio. Oni su stali iza programa i mojih ideja.