Vesti
Politika
Nebojša Stefanović predsednik Skupštine
23.07.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Nebojša Stefanović predsednik Skupštine
Novi predsednik Skupštine Srbije je Nebojša Stefanović (1976) iz Srpske napredne stranke. Najavljuje da će mu prioritet biti potpuna kontrola izvršne vlasti. Saznajte ko je Stefanović i čime se do sada bavio.
Novi predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović potpredsednik je Glavnog odbora SNS i aktuelni predsednik Gradskog odbora Beograda naprednjaka.
Stefanović, koji je osnovač SNS, na izborima maja ove godine izabran je za poslanika u Skupštini Srbije i odbornika Skupštine grada Beograda.
Rođen je 20. novembra 1976. godine u Beogradu, gde je završio Devetu beogradsku gimnaziju "Mihajlo Petrović Alas" i diplomirao na Fakultetu za poslovne studije Megatrend univerziteta.
Magistar je ekonomskih nauka od 2011. godine.
Radio je u privatnim firmama, koje se bave distribucijom računarske opreme i marketingom. Na poziciji direktora marketinga bio je od 2004. godine u preduzeću za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Interspid".
Dužnost zamenika finansijskog direktora obavljao je 2008. u preduzeću "Jabuka".
U periodu 2004/08. bio je odbornik u Skupstini grada Beograda. Na parlamentarnim izborima 2007. odabran je za narodnog poslanika (kao član Srpske radikalne stranke) i vodio je skupštinski Odbor za trgovinu i turizam.
Govori engleski i ruski jezik. U braku je sa Anom i ima ćerku Ninu.
Novoizabrani predsednik Skupštine Nebojša Stefanović kaže da njegova namera da parlament bude istinski kritičar i kontrolor vlasti.
"Ovo neće biti parlament koji će biti samo produžena ruka izvršne vlasti, imaće pun kapacitet i kontrolnu ulogu", rekao je Stefanović gostujući na Televiziji B92.
Govoreći o ciljevima, on je najavio osnaživanje rada skupštinskih odbora, otvaranje parlamenta ka javnosti i određene mere koje će omogućiti opoziciji da značajnije utiče na rad skupštine.
"Očekujem da će atmosfera u parlamentu biti neuporedivo bolja, moja dužnost je da pokušam da obezbedim i duh tolerancije i demokratije i budite uvereni da ću učiniti sve što je u mojoj moći da tako i bude", rekao je Stefanović.
On je dodao da je i danas pokušao, ne javljajući se za reč, da pokaže da ne diskutuje partijski i da želi da budem predsednik svih poslanika i da oni u njemu vide saradnika.
Stefanović smatra da to što je mlad postao predsednik parlamenta može da nadoknadi iskustvom u političkom i drugim aspektima javnog života.
On je dodao da je za sutra u 15:30 sati zakazao narednu sednicu na kojoj će se raspravljati o zakonima o vladi i ministarstvima.
"U toku je su i konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa gde se dogovaramo o sastavu skupštinskih odbora", naveo je Stefanović, istakavši da će predstavnici opozicije svakako imati pravo na predsednike određenih odbora.
Ukazavši da su prethodnom sazivu predsednici Admistrativnog odbora i skupštinskog Odbora za bezbednost bili iz redova vladajuće koalicije, Stefanović je naveo da će nastojati da udovolji volji većine.
Novoizabrani predsednik Skupštine je poručio da i u rad odbora treba vratiti parlamentarizam i da poslanici koji su članovi odbora moraju imati veću ulogu nego danas.