Vesti
Politika
Poslanici o zakonu o ministarstvima
24.07.2012. 20:00
Izvor: RTS
Poslanici o zakonu o ministarstvima
Skupština Srbije raspravlja o Predlogu zakona o ministarstvima i predloženim Izmenama zakona o vladi i o osnovama uređenja službi bezbednosti.
Poslanici srpskog parlamenta raspravljaju o Predlogu zakona o ministarstvima i predloženim Izmenama zakona o vladi i o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije. Ranije danas, postignut je načelni dogovor o rukovođenju skupštinskim odborima.
Skupština Srbije prihvatila je predlog Srpske napredne stranke da se o tim aktima raspravlja u objedinjenom načelnom pretresu, koji će početi nakon jednočasovne pauze.
Liberlano-demokratska partija najavila je da će amandmanom zatražiti da sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost ne može biti član partije niti istovremeno na nekoj drugoj javnoj funkciji.
"Mesto sekretara Saveta je vrlo osetljivo i tražićemo da to ne može biti političko imenovanje", rekao je novinarima u Skupštini Srbije poslanik LDP-a Bojan Đurić.
Đurić je napomenuo da će LDP amandmanom na izmene Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti tražiti da se propišu uslovi da sekretar Saveta ne može da bude lice koje je član partije.
Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković rekao je da će nova vlada imati manje ministara nego prethodna i da se nada da će biti ukinuto dosta agencija, pošto su one, kako je rekao, radna mesta za političke partije.
Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač rekla je da je predstavnicima te stranke čudno zašto životna sredina i prostorno planiranje nisu objedinjenu u jedno ministarstvo i zašto rudarstvo i energetika takođe nisu u jednom ministarstvu.
Usvajanje Zakona o ministarstvima i Izmena zakona o vladi uslov je za početak procesa izbora nove vlade.
Buduća Vlada Srbije, prema Predlogu zakona o ministarstvima, imaće 17 ministarstava, a za obavljanje poslova od značaja za Kosovo i Metohiju, ljudska i manjinska prava, crkve i verske i zajednice i dijasporu biće osnovane posebne službe.
Predloženim izmenama Zakona o vladi odgovornost vlade se proširuje i na rad imalaca javnih ovlašćenja na nivou Republike, što je bitno, jer je, kako je objašnjeno, veliki deo poslova i ovlašćenja državne uprave zakonima prenet javnim agencijama i drugim imaocima javnih ovlašćenja.
Takođe, tim izmenama je predloženo i rešenje prema kojem će vlada imati pravo, ali i obavezu, da poništi, ukine ili stavi van snage propis i opšti akt imaoca javnog ovlašćenja na nivou Republike, koje važećim zakonom nije propisano.
Izmenama i dopunama Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti predviđeno je da će ubuduće funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost neće biti isključivo šef kabineta predsednika Republike, već može biti bilo koja osoba koju predsednik imenuje.
Na jučerašnjoj konstutivnoj sednici izabrani su rukovodstvo i radna tela parlamenta.