Vesti
Politika
Sprema se smena vlasti u Novom Sadu
25.07.2012. 12:00
Izvor: B92
Sprema se smena vlasti u Novom Sadu
Novi Sad -- Lider URS Mlađan Dinkić izjavio je za novosadski "Dnevnik" da vlast koja je formirana u Novom Sadu i Somboru nije sigurna, dok u Beogradu to nije slučaj
"Tačno je da se razgovara o mogućnosti prekomponovanja gradske vlasti u Novom Sadu, dok se o tako nečem ne razgovara kada je u pitanju Beograd, jer je tu situacija dramatično različita", rekao je Dinkić.

On je podsetio da je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, kao nosilac liste dobio 37 odsto glasova Beograđana i da ne bi bilo legitimno "prekomponovati vlast", dok u Novom Sadu, kako je dodao, DS jeste ostvario dobar rezultat, ali "daleko ispod onog koji garantuje sigurnu vlast".

Dinkić je naglasio da URS nema odbornike ni u Beogradu ni u Novom Sadu i da on "stoga iznosi svoje mišljenje, ali i informacije kojima raspolaže".

"Mi nismo politički zainteresovani za to šta će se dogoditi u Novom Sadu jer nemamo odbornike i nećemo učestvovati u toj novoj gradskoj vlasti, ko god da je formira, ali imam informacije da se razmišlja o tome, ali ne samo za Novi Sad već i za Sombor i za neke druge gradove u Srbiji, poput Leskovca", rekao je Dinkić, koji je i kandidat za ministra finansija i ekonomije.

On je ocenio da ima 10 do 15 gradova koji će verovatno promeniti lokalnu strukturu, a od većih gradova, među njima su Novi Sad i Sombor, dok "Beograd ne čeka takva sudbina".

Komentarišući spekulacije da nova vladajuća garnitura formirana na nivou Srbije to ne čini jer Đilas, koji je i zamenik predsednika DS, na taj način dobija podršku u unutarstranačkoj borbi za lidersko mesto, koju vodi sa predsednikom DS Borisom Tadićem, Dinkić je naveo da ga "uopšte ne zanima odnos unutar DS, kao što ga ne zanimaju odnosi unutar stranaka sadašnje vladajuće koalicije".

"To je unutrašnja stvar DS i ostalih stranaka i uopšte nemam nameru da se u njih mešam. U svakom slučaju, imam korektan odnos sa Draganom Đilasom, kao i s nekim ljudima, koji su u ne znam kojem krilu DS-a. Jednostavno, u to se ne mešam", zaključio je Dinkić.

Vlast u Novom Sadu formirali su DS, Liga socijaldemokrata Vojvodine i koalicija predvođena SPS.

DS je na izborima osvojio 18 odborničkih mandata, LSV, na čijoj listi su bili i kandidati Srpskog pokreta obnove, 15, a koalicija oko SPS-a sedam mandata, tako da imaju 40 od ukupno 78 odbornika.

Srpska napredna stranka osvojila je 15 mandata, Romska demokratska stranka šest, Demokratska stranka Srbije, Srpska radikalna stranka i Dveri po pet, Savez vojvođanskih Mađara (SVM) i stranka Nijedan od ponuđenih odgovora (NOPO) po jedan mandat.