Vesti
Politika
Tači: Podela Kosova nemoguća, razgovaraću sa novim srpskim vlastima
25.07.2012. 20:00
Izvor: Blic
Tači: Podela Kosova nemoguća, razgovaraću sa novim srpskim vlastima
Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je podela Kosova "san koji se neće ostvariti", a Srbima na severu Kosova poručio da su kosovski građani i da treba da se okrenu institucijama te države. Tači je izjavio danas u intervjuu za Tanjug da je spreman da razgovara sa novim srpskim vlastima, ali da ljudi koji sada vode Srbiju treba da se sete da su na Kosovu već jednom pretrpeli poraz.
"Podela Kosova je san koji se nikada neće ostvariti, bez obzira ko ga pominjao. Taj san koji je dugo postojao u Beogradu završio se jednom zauvek 25. jula prošle godine, kada su kosovske institucije preuzele kontrolu nad graničnim prelazima", rekao je Tači u intervjuu za Dojče vele.
Tači, koji boravi u jednodnevnoj posetu Briselu na poziv šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, smatra da su izjave koje su tokom kampanje davali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i mandatar Ivica Dačič bile “prizivanje mržnje”.
“I Nikolić i Dačić su 1999. završili kao gubitnici na Kosovu, tako da bi bilo kakve spekulacije o novoj upotrebi sile prvo njih trebalo da podsete da ne bi ponovo izgubili”, rekao je Tači.
On, međutim, kaže da se treba okrenuti budućnosti i da je spreman da sa novim srpskim vlastima radi na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
“Nove vlasti u Beogradu su proizvod izborne volje građana i mi tu volju treba da poštujemo i da budemo spremni na komunikaciju u okviru normalnih evropskih vrednosti”, izjavio je predsednik kosovske vlade.
"Moja poruka za građane koji žive na severnom delu Kosova jeste da više veruju u kosovske institucije. Oni su građani Kosova. Ja sam na raspolaganju svima, a i u tom delu Kosova mora biti vladavine prava, slobode kretanja, demokratije i ekonomskog razvoja", rekao je Tači.
Govoreći o dijalogu Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije, Tači je rekao da neće biti uspeha u bilo kakvom budućem dijalogu bez primene postojećih dogovora.

"Nastaviti dijalog"
Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i premijer Kosova su danas u Briselu "razmotrili nužnost da se nastavi dijalog Prištine i Beograda".
Visoka predstavnica EU je "istakla da ti razgovori treba da se obnove što je pre moguće, čim bude u Beogradu stupila na dužnost nova vlada", saopštila je Maja Kocijančič, predstavnica za štampu Ketrin Ešton.
Dodala je da je visoka predstavnica EU "podvukla važnost da obe strane u potpunosti sprovedu sve sporazume postignute u dijalogu".
Ešton je "izrazila zadovoljstvo zbog obnavljanja mandata Euleksu" i naglasila da je ta misija važan sastavni deo angažovanja EU na Kosovu.
Kocijančič je dodala da je do sastanka visoke predstavnice EU i kosovskog premijera došlo "u sklopu redovne razmene mišljenja o napretku Kosova i sprovođenju evropskog programa" Kosova.
Visoka predstavnica EU i premijer Tači su, kako je saopštila Kocijančič, "napredak u ovoj godini ocenili kao veoma bitan i dogovorili se da nastave da blisko sarađuju u daljem podsticanju evropske perspektive Kosova".