Vesti
Politika
Dodik: EU oduzima Kosovo, a vi s njima još pregovarate
26.07.2012. 12:00
Izvor: Blic
Dodik: EU oduzima Kosovo, a vi s njima još pregovarate
- Bila bi tragedija da se odnosi Srbije i Republike Srpske baziraju na personalnom odnosu. Postoji trajni institucionalni potencijal Srbije i Srpske, bez obzira ko bude na čelu institucija. Odnosi moraju da budu čvršći. Nikome u Srbiji nećete moći da objasnite da nemate dobre odnose sa RS, kao što ni mi nećemo moći da objasnimo da nemamo saradnju sa Srbijom - kaže za „Blic“ Milorad Dodik, predsednik RS.
U kojim oblastima će ta saradnja jačati?
- Razgovarao sam sa Ivicom Dačićem da ćemo čim se formira nova vlada aktivirati rad Saveta za sprovođenje sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama. Srbija mora da povede više računa o onome što se zove Srbi izvan Srbije. RS se čvrsto ekonomski, a sada i politički veže za Rusiju, a Srbija za EU. Vidimo da je Srbija sada u procesu konstituisanja nove vlasti, ali isto tako Srbija je godinama u traganju za sobom, u političkom smislu. Srbija je bila podložna uticajima sa strane u kretanju prema EU. Veoma nekritično u uslovima kada ta ista Evropska unija oduzima Srbiji Kosovo, a vi idete s njima u proces pregovaranja. Mislim da je trebalo još tada imati jasan stav o tome. Ali, ja nisam u Srbiji i nisam taj koji odlučuje.

Gde je onda rešenje?
- Rešenje jeste da se kaže: Izvinite, vi ste priznali Kosovo, pa zašto smo onda partneri? I to je rešenje. Ako hoćete da sprovodite ovu politiku kojom je Srbija do sada išla, u kojoj se sve dešavalo u procesu jačanja kosovske nezavisnosti, onda neko zatvara oči i ne želi da vidi šta će se na kraju puta desiti.