Vesti
Politika
Mandatar Dačić izlaže plan rada vlade
26.07.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Mandatar Dačić izlaže plan rada vlade
Sa više od tri sata zakašnjenja u Domu Skupštine Srbije počela je sednica na kojoj bi trebalo da bude izabrana 12. vlada od obnove višestranačja.
Posebna sednica Skupštine Srbije, sa dnevnim redom u izbora vlade, a zatim i polaganja zakletve premijera i članova vlade, trebalo je da počne ekspozeom mandatara za izbor nove vlade Ivice Dačića (koalicija SPS-PUPS-JS), ali se za reč javili poslanici Dragoljub Mićunović (DS) i Čedomir Jovanović (LDP)
Mićunović je ukazao na proceduralne probleme jer poslanici nisu dobili ekspoze da prouče na vreme, zatim postavlja se pitanje da li je stupio na snagu u toku dana izmenjeni Zakon o Vladi i Zakon o ministarstvima.
Predsednik Skupštine Stefanović je rekao da se ekspoze upravo deli a da će poslanici imati priliku da sve prouče na pauzi, posle izlaganja mandatara Ivice Dačića.
Primedba Jovanovića je bila u istom tonu, da je sednica zakazana prerano i da poslanici nisu bili u prilici da se pripreme.
Poslanicima opozicije odgovorila je poslanik iz redova SNS Jorgovanka Tabaković, koja je rekla da nigde u svetu se ne deli tekst govornika unapred a da će poslanici imati vremena "odgovore" na ekspoze mandatara kada ga on izloži.
Posle dvadesetak minuta rasprave mandatar Ivica Dačić je pristupio izlaganju ekspozea. Nakon kratke analize stanja u zemlji, koje je opisao kao najgore decenije u istoriji srpskog naroda i kao vreme promene društvenog poretka koje nije dalo očekivane rezultate a u kome su činjene ogromne greškei krađa u privatizaciji, Dačić je prešao na program buduće vlade.
Kao najveći problem mandatar je istakao zaustavljanje pada nataliteta kroz pomoć porodiljama, podršku države za vantelesnu oplodnju, ukidanje poreza na opremu za decu...
Sledeća stavka je ekonomski oporavak. Tu Dačić rešenje vidi u socijalnom dogovoru poslodavaca, zapsolenih i države ne bi li se postiglo ono što već piše u Ustavu - država socijalne pravde.
"Od privrednika tražim tri stvari, da ne otpuštaju radnike i da ih plaćaju, zatim da plaćaju poreze i na kraju da investiraju u Srbiju a ne iznose kapital napolje", rekao je mandatar.
Penzioneri sa najmanjim primanjima dobiće 13. penziju, nastavlja se saradnja sa MMF-om a neće biti privatizacije delikih državnih sistema, kao što je Elektroprivreda Srbije.
U drugim velikim sistemima, poput Železnica Srbije, Pošta ili Aerodromima, vlada će zadržati većinski udeo i uticaj ali uz profesionalnu upravu.
Bez ekonomskog oporavka nema ni ostvarivanja drugih važnih pitanja, kao što je evropska budućnost Srbije, pitanje Kosova i borba sa korupcijom i kriminalom.
Što se tiče privatizacije, bičće ispitane sve sumnjive dosadašnje privatizacije, koje se navode i u izveštajima Evropske komisije.
Na prijem u EU nova vlada će gledati kao na civilizacijski napredak i vlada će ispuniti sve kriteijume Evropskog saveta. Glavni pravci na kojima će se raditi su tržišna ekonomija ali "koja funkcioniše", vladavina prava i borba protiv korupcije.
Što es Kosova tiče, nova vlada neće priznati njegovu nezvisnost a dijalog Beograda i Prištine nastaviće se uz podizanje na viši politički nivo i uz priznavanje svega što je prethodna vlada dogovorila u Briselu.
Posle ekspozea mandatara trebalo bi da usledi pauza, kako bi poslanici razmotrili plan vlade, a potom i glasanje o novoj vladi.
Predsednik Skupštine Stefanović ranije je rekao da očekuje da će nova vlada Srbije biti izabrana do večernjih sati. Stefanović je kazao da od rasprave zavisi vreme kada će vlada biti izabrana i ocenio da će biti dovoljno vremena da se razmotre stavovi svih parlamentarnih grupa.
Stefanović je dodao da su predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i drugi značajni gosti pozvani da prisustvuju posebnoj sednici koja će početi intoniranjem himne, a ispred ulaza u Dom Narodne Skupštine je postrojena Garda Vojske Srbije.
Vlada u parlamentu može da računa na podršku većine od više od 140 poslanika, a njeni osnovni ciljevi, formulisani koalicionim sporazumom koji su 10. jula potpisali SNS, SPS-PUPS-JS i URS, su ubrzanje evrointegracija, ekonomska stabilnost, borba protiv korupcije i kriminala i socijalna pravda.
Mandatar Ivica Dačić najavio je da će vlada imati četiri potpredsednika i 19 članova i poručio da će biti ne samo najmanja od 1990. godine, već i najefikasnija.
Dačić je rekao da buduća "ne može da bude feudalnog karaktera" i da će biti "kako narodu, tako i njemu i ministrima".
U novoj vladi, koju podržava koalicija SNS, SPS-PUPS-JS, URS, SDPS i SDA raspored funkcija je sledeći:
Premijer i ministar unutrašnjih poslova: Ivica Dačić (SPS),
Potpredsednik za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala i ministar odbrane: Aleksandar Vučić (SNS),
Potpredsednik za EU integracije: Suzana Grubješić (URS),
Potpredsednik i ministar rada i socijalne politike Jovan Krkobabić (PUPS)
Potpredsednik i ministar spoljne i unutrašnje trgovine, telekomunikacija i informacionog društva: Rasim Ljajić (SDPS),
Ministar pravde: Nikola Selaković (SNS)
Ministar energetike razvoja i zaštite životne sredine: Zorana Mihajlović (SNS),
Ministar rudarstva, prirodnih resursa i prostornog planiranja: Milan Bačević (SNS),
Ministar poljoprivrede: Goran Knežević (SNS),
Ministar kulture i informisanja: Bratislav Petković (SNS),
Ministarstvo spoljnih poslova: Ivan Mrkić (nestranački, predlog SNS),
Ministarstvo sporta: Alisa Marić (nestranački, predlog SNS),
Ministar za građevinu i urbanizam: Velimir Ilić (NS),
Ministar zdravlja: Slavica Đukić Dejanović,
Ministar saobraćaja: Milutin Mrkonjić (SPS),
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja: Žarko Obradović (SPS),
Ministar finansija i privrede: Mlađan Dinkić (URS),
Ministar regionalnog razvoja, državne uprave i lokalne samouprave: Verica Kalanović (URS),
Ministar bez portfelja - Kancelarija za održivi razvoj: Sulejman Ugljanin (SDA)
Kako je precizirano koalicionim sporazumom SNS, SPS-PUPS-JS i URS, zajednički politički ciljevi u okviru državne politike su ubrzanje procesa evrointegracija i sprovođenju sistemskih reformi, pre svega na polju uspostavljanja tržišne ekonomije, postizanja makroekonomske stabilnosti, jačanja vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.
Potpisnici su saglasni i da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali da je neophodna normalizacija života svih građana na teritoriji Kosova i Metohije.
"Potrebno je sprovesti sve ono što je dogovoreno u tehničkom dijalogu sa Prištinom i nastaviti dijalog na političkom nivou uz učešće najviših državnih funkcionera.
"Pitanje Kosova i Metohije rešavaćemo mirnim sredstvima, unapređenjem dijaloga, uz poštovanje demokratskih rešenja", navodi se u sporazumu.
Buduća vlada će, kako se dodaje, prihvatiti rezultate dijaloga Beograda i Prištine koje je u dosadašnjim razgovorima postigla prethodna vlada.