Vesti
Politika
Završena skupštinska rasprava o vladi, glasanje u podne
27.07.2012. 12:00
Izvor: Blic
Završena skupštinska rasprava o vladi, glasanje u podne
Skupština Srbije završila je u petak rano ujutro oko 05.00 časova devetočasovnu raspravu o novoj Vladi na čelu sa Ivicom Dačićem, a glasanje je zakazano za podne.
Pre početka posebne sednice koja je prvobitno bila zakazana za 15 sati, a počela oko 18.30, usvojeni su Zakon o ministarstvima, izmene Zakona o Vladi i Zakona o osnovama uređenju službi državne bezbednosti.
Na sednici, mandatar za sastav nove vlade i kandidat za ministra unutrašnjih poslova Ivica Dačić (SPS) pred poslanicima je izložio program i sastav nove vlade.
Nakon glasanja, članovi vlade pred poslanicima polažu zakletvu, čime počinje da teče mandat nove vlade. Nova Vlada Srbije imaće 19 članova - premijera, 17 ministarskih resora i četiri potpredsednika od kojih će trojica biti i ministri.
Vlada će imati i jednog ministra bez portfelja. Koalicija oko SNS imaće devet članova vlade, koalicija oko socijalisti pet, URS tri i SDPS i SDA po jednog.
Potpredsednici vlade biće Aleksandar Vučić (SNS) zadužen za odbranu i bezbednost i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Suzana Grubješić (URS) za evrpske integracije, Jovan Krkobabić (PUPS) i Rasim Ljajić (SDPS).
Vučić će biti i ministar odbrane, Ljajić ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu i telekomunikacije, a Jovan Krkobabić ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.
SNS je za ministra spoljnih poslova predložila državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Ivana Mrkića, za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Gorana Knežević, a za ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.
Nikola Selaković je kandidat SNS za ministra pravde i državne uprave, Bratislav Petković kandidat za ministra kulture i informisanja, Milan Bačević za ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, dok je šahistkinja Alisa Marić kandidat za ministra omladine i sporta.
SPS je predložio da kandidat te stranke za ministra prosvete, nauke, i tehnološki razvoj bude Žarko Obradović, ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, a ministar zdravlja Slavica Đukić-Dejanović.
Lider Nove Srbije Velimir Ilić koji je na izborima nastupio na listi koju je predvodio SNS, kandidat je za ministra građevinarstva i urbanizma, dok će lider SDA Sulejman Ugljanin biti ministar bez portfelja.
Kandidat URS za ministra finansija i privrede je Mlađan Dinkić, a Verica Kalanović je kandidat za ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave.