Vesti
Politika
Dačić: Sledeće nedelje o šefu BIA i promeni vlasti u Novom Sadu
30.07.2012. 12:00
Izvor: Blic
Dačić: Sledeće nedelje o šefu BIA i promeni vlasti u Novom Sadu
Premijer Srbije Ivica Dačić najavio da će novu vlast po republičkom modelu narednih dana, između ostalih, dobiti Novi Sad i Smederevska Palanka, a da u Beogradu za sada neće biti promena. Dačić je najavio da će narednih dana koalicioni partneri koji čine vladu napraviti spisak gradova i opština u kojima će biti formirana vlast po republičkom modelu.
- Gde god je moguće treba upodobiti formiranje vlasti na lokalnom nivou u skladu sa republičkim - rekao je Dačić istakavši da se ništa neće raditi silom.

Izbor zaštitnika građana
Dačić je najavio i da će u toku ove nedelje Skupština izabrati novog zaštitinika građana i da će Skupština raspravljati o još nekim bitnim zakonima koje je vlada upitila Parlamentu.
On je precizirao da će predmet razgovora o promeni vlasti, između ostalih, biti Novi Sad i Smederevska Palanka, a da je u Beogradu Dragan Đilas ubedljivo pobedio i da za sada promena neće biti.
Prema Dačićevim rečima, to nije nikakva prevara izborne volje građana.
- Imamo nelogičnu situaciju da SPS nije na vlasti na primer u Vojvodini, a s druge strane SPS u nekim opštinama poštuje dogovor sa DS zbog čega se SNS naljutila i iz te ljutnje u pojedinim opštinama pravi vlasti sa DS, a izbacuju SPS - objasnio je Dačić, koji je i lider SPS.

Sledeće sedmice o šefu BIA
Premijer je rekao da sa koalicinim partnerima još nije razgovarao o imenovanju novog šefa Bezbednosno-informativne agencije, ali da te razgovore očekuje tokom predstojeće sedmice.
- To nije bila tema razgovora.To će sigurno biti jedna od prvih tema sledeće nedelje - izjavio je Dačić novinarima prilikom posete selu Ratari u opštini Smederevska Palanka.
Odgovarajući na pitanje da li će novi šef BIA biti Nebojša Rodić, Dačić je rekao da sa koalicionim partnerima nije razgovarao o personalnim rešenjima za tu funkciju.

"Nema potrebe za žustrim reagovanjem na Ahtisarija"
Dačić upozorio je danas da je izjava bivšeg predstavnika UN za Kosovo Martija Ahtisarija da Srbiju ne treba primiti u EU dok ne prizna nezavisnost Kosova kontraproduktivna i da na nju pre svega treba da reaguje Brisel.
- Nema potrebe za bilo kakvim žustrim reagovanjem. Očekujem da na to pre svega reaguje EU, jer Ahtisari sigurno ne govori u ime EU - rekao je Dačić.
Ahtisarijeva izjava je, kako je dodao, posebno kontraproduktivna kada se uzme u obzir da Beograd i Priština nastoje da sporna pitanja reše dijalogom.
- On bi trebalo da se zalaže za primenu rezoluzije SB UN 1244, koju je pisao, i trebalo bi da bude svestan da Savet bezbednosti nije prihvatio njegov plan za Kosovo - rekao je Dačić.