Vesti
Politika
U Novom Sadu SNS pozvala na razgovor SPS i SPO
30.07.2012. 20:00
Izvor: Blic
U Novom Sadu SNS pozvala na razgovor SPS i SPO
Novosadski odbor Srpske napredne stranke zvanično je juče pozvao gradske odbore Socijalističke partije Srbije i Srpskog pokreta obnove na razgovor o mogućnosti formiranja nove vladajuće koalicije u glavnom gradu Vojvodine.
"Razgovor sa delegacijama ove dve odborničke grupe, koji bi usledio već tokom ove nedelje, vodiće se oko usaglašavanja zajedničke platforme razvoja Grada Novog Sada u naredne četiri godine, uz potpisivanje koalicionog sporazuma", naveo je SNS u saopštenju za javnost.
Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je juče da je ta stranka spremna na promenu gradske vlasti u Novom Sadu, jer "treba upodobiti formiranje vlasti na lokalnom nivou u skladu sa republičkim".
SPS je trenutno u Novom Sadu deo vladajuće koalicije sa Demokratskom strankom, Ligom socijaldemokrata Vojvodine i Srpskim pokretom obnove.
SNS je ranije saopštio da u smeni aktuelne gradske vlasti, pored SPS-a, računa i sa po pet odbornika Demokratske stranke Srbije i Dveri. Pošto SNS ima 15 odbornika, a SPS sedam, to znači da bi te četiri stranke imale 32 odbornika, dok im za većinu treba 40 odbornika od 78, koliko broji gradska skupština.
SPO je na izborima nastupio na listi LSV, koja je osvojila 15 odborničkih mandata.
Ukoliko bi i SPO pristao na koaliciju sa naprednjacima, oni bi dodali svoja tri odbornika što bi u ukupnom zbiru bilo 35, dakle opet nedovoljno za većinu.
Šest odbornika ima Romska demokratska stranka, koja je sa tri odbornika SPO formirala odbornički klub "Svi za Novi Sad". Taj odbornički klub saopštio je da će pregovarati sa svima, s ciljem da se ostvari njihov program podele Novog Sada na opštine.
SPO je deo vladajuće koalicije i ima svoje predstavnike i u Gradskom veću, kao i direktore gradskih javnih i komunalnih preduzeća.
RDS je na konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta podržao aktuelnu vladajuću koaliciju, a tu stranku optuživali su iz redova SNS da je ušla u gradski parlament kroz kupovinu glasova birača.
Srpska radikalna stranka, koja ima pet odbornika, saopštila je da ni pod kojim uslovima neće podržati "izdajnike" iz SNS-a.
Manjinska partija Nijedan od ponuđenih odgovora, koja ima jednog odbornika u Skupštini Novog Sada, saopštila je traži raspisivanje novih lokalnih izbora u Novom Sadu i da neće podržati nijednu vlast u gradu.
Jednog odbornika ima i Savez vojvođanskih Mađara, čiji se lider Ištvan Pastor danas založio da se istraže medijske spekulacije o kupovini odbornika u lokalnim samoupravama.