Vesti
Politika
Putin na jesen u Srbiji?
31.07.2012. 12:00
Izvor: Blic
Putin na jesen u Srbiji?
Predsednik Rusije Vladimir Putin mogao bi da poseti Srbiju ove jeseni, kada je planiran početak izgradnje gasovoda Južni tok, piše danas ruski dnevnik "Komersant".
List navodi, pozivajući se na izvore bliske "Gaspromu", da su vodeći ljudi nove vlasti u Srbiji očekivali Putinovu posetu i ranije, ali da zbog odugovlačenja procesa formiranja vlade sada smatraju da će on doći ove jeseni.
Putin je u Srbiji poslednji put boravio u martu prošle godine godine.
Protekle sedmice ruski predsednik je ponovio da će izgradnja međunarodnog gasovoda Južni tok početi do kraja ove godine i da bi prva faza tog velikog energetskog objekta mogla da se završi za 24 meseca.
Južni tok je gasovod za transport ruskog prirodnog gasa od ruske luke Novorosijsk, po dnu Crnog mora, do bugarske luke Varna, preko Balkanskog poluostrva, Srbije, Mađarske, do Austrije i preko Grčke do Italije.
Čelnici ruskog "Gasproma" najavili su da će izgradnja tog gasovoda početi u decembru ove godine, a biće pušten u rad do kraja 2015. godine.
Celokupan kapacitet gasovoda iznosiće 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a procenjena vrednost "Južnog toka" je 24 milijarde evra. Dužina trase gasovoda kroz Srbiju, za koju je već urađena studija izvodljivosti, biće oko 411 kilometara, a izgradnja deonice tog gasovoda kroz našu zemlju procenjena je na oko 1,9 milijarde evra.
Kapacitet gasovoda kroz našu zemlju iznosiće od 36 do 41 milijardu metara kubnih gasa godišnje, a ocekuje se će naša zemlja biti čvorište za snabdevanje regiona gasom.
Planiran je ulaz tog gasovoda u Srbiju kod Zaječara, a izlaz kod Subotice, a planirane su interkonekcije ka Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Federaciji BIH.
Očekuje se da će Srbija posle izgradnje tog gasovoda imati prihod od tranzitnih taksi od oko pola milijarde evra.
Akcionari "Južnog toka" su ruski Gasprom koji ima polovinu vlasništva u zajedničkom preduzeću a drugu polovinu poseduju italijanski ENI, francuski EDF i nemački BASF.