Vesti
Politika
U pregovorima o Kosovu i Dačić i Nikolić
01.08.2012. 12:00
Izvor: Blic
U pregovorima o Kosovu i Dačić i Nikolić
Brisel traži od novih vlasti u Beogradu da se dijalog s Prištinom nastavi što pre, a, prema najavama, uskoro će i Beogradu i kosovskim vlastima biti predočeni detalji zahteva EU o političkom dijalogu.
Međutim, Vlada Srbije će tokom avgusta utvrđivati platformu za nastavak razgovora, a konkretnijih susreta na relaciji Beograd-Priština neće biti po svemu sudeći pre septembra.
Izvesno je da se odluke o KiM više neće donositi samo u jednom delu vlasti, što je do sada bio slučaj, već će odgovornost biti podeljena između predsedništva i Vlade.
Nova vlast je najavila da će dijalog s Prištinom biti podignut na viši politički nivo, a to praktično znači na dijalog o konačnom razrešenju statusa Kosova. Međutim, i pre toga moraju da se završe ozbiljni delovi tehničkih pregovora, poput pitanja energetike, koji već zadiru u politički nivo.
Za tehnički deo dijaloga zasad se nezvanično pominje da će biti zadužen Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Politički pregovori podrazumevaju aktere na najvišem nivou, a to su predsednik Srbije i premijer Ivica Dačić.
U Vladi Srbije za „Blic” kažu da je Vlada Srbije tek formirana i da odluka još nije doneta.
- Vlada tek treba da donese odluku o formatu, platformi i na koji način će se nastaviti dijalog. Odluka će biti doneta u narednih nekoliko nedelja - kažu u Vladi.
Međutim, u prošloj vlasti i premijer i predsednik su bili iz iste stranke - DS. Nova vlast najavljuje sinhronizaciju u radu na relaciji dva kabineta u kojima su, međutim, čelni ljudi iz različitih stranaka SNS i SPS.