Vesti
Politika
Budimpešta traži poštovanje autonomije Vojvodine
02.08.2012. 12:00
Izvor: Blic
Budimpešta traži poštovanje autonomije Vojvodine
NOVI SAD - Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Žolt Nemet izjavio je da će Mađarska o novoj Vladi Srbije suditi na osnovu njenih dela, a u prvi plan je istakao poštovanje autonomije Vojvodine.
“Smatram da je značajno da vladin program u potrebnoj meri poštuje autonomiju Vojvodine i njena prava”, rekao je Nemet za današnji novosadski “Mađar so”.
Dodao je da Mađarska očekuje da se nova vlast u Srbiji prema evropskim integracijama odnosi kao prema važnom prioritetu, da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, da se osnuje posebna vladina kancelarija za ljudska i manjinska prava.
On je još rekao da su razumljiva strahovanja vojvođanskih Mađara od predstavnika nove vlasti u Srbiji, zbog istorijskog iskustva iz ‘90-ih godina.
“Srpska napredna stranka - ne zaboravimo - proizašla je iz Srpske radikalne stranke čiji je vođa Vojislav Šešelj bio jedna od ključnih figura brutalnog etničkog čišćenja u periodu ratova. Ako ovome još dodamo da je novi premijer bio portparol Slobodana Miloševića, svakako je razumljiva izvesna zabrinutost”, kazao je Nemet.
Dodao je da je i zbog toga važno da se o politici nove vlade ne sudi na osnovu njenih obećanja, nego na osnovu njenih dela.