Vesti
Politika
Dačić: Vlada danas neće birati šefa BIA
02.08.2012. 20:00
Izvor: Blic
Dačić: Vlada danas neće birati šefa BIA
Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da Vlada na današnjoj sednici najverovatnije neće izabrati novog načelnika Bezbednosno informativne agencije.
Dačić je novinarima u Sremskoj Kamenici to objasnio rekavši da bi tek za nekoliko dana trebalo da stupe na snagu izmene Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije.
"Vlada Srbije ne želi da donosi odluke mimo ustaljene procedure i zato će sačekati da zakon stupi na snagu", rekao je Dačić i dodao da će Savet za nacionalnu bezbednost uskoro predložiti kandidata za načelnika BIA, o čemu će Vlada raspravljati.
Premijer je najavio da Vlada neće ići na kolektivni godišnji odmor, već će zasedati celog leta.
"Zašto bih išao na odmor kada sam nedavno izabran!?", rekao je Dačić novinarima.
Socijalistička partija Srbije neće odustati od prekomponovanja vlasti u lokalnim samoupravama gde god je moguće da napravi koaliciju kakva je na nivou Republike, izjavio je Dačić.
On je novinarima u Sremskoj Kamenici rekao da SPS, pošto u Vojvodini nije na vlasti, nema ni posebnog interesa da bude sa DS u koalicijama na lokalnom nivou, osim u slučajevima ako je nemoguće formirati vlast kakva je u Republici.
Ponovio da je cilj vladajuće koalicije u Republici da do kraja godine "ispravi" sve lokalne koalicije koje su drugačije od republičke.
Govoreći o najavama promene vlasti u Novom Sadu, rekao je da je ta vlast formirana po prethodnom dogovoru sa DS i da je potom formirana Vlada Vojvodine u kojoj nema SPS.
Dodao je da je zatim nastao niz "nerazumnih" koalicija DS i SNS u nekim sredinama i ocenio da je to "suludo".
Dačić je rekao da treba smanjiti troškove za predsedavanje Vuka Jeremića Generalnom skupštinom UN, ali da se mora napraviti proračun koji će omogućiti da se ta važna politička funkcija obavlja nesmetano.
Dačić je u izjavi novinarima u Sremskoj Kamenici ocenio da je funkcija koju će u UN obavljati doskorašnji šef diplomatije Vuk Jeremić važna za Srbiju i izuzetno korisna za njenu spoljnu politku.
Po njegovim rečima, loše je što se unutarstranački sukob u Demokratskoj stranci prelama preko Vlade Srbije i tog važnog pitanja.
"Prošla vlada je donela odluku o troškovniku, a nova vlada odluku da značajno smanji troškove, ali će biti dovoljno para za obavljenje ove misije", rekao je Dačić.
Premijer je procenio da će vlada doneti odluku da troškovi za ceo Jermićev jednogodišnji mandat budu 1,5 miliona evra.
Po objavljenim podacima, Jeremićevi i troškovi predsedavanja Generalnom skupštinom UN trebalo je da budu oko 7,3 miliona dolara.