Vesti
Politika
Nikolić: Nema tajne diplomatije
03.08.2012. 12:00
Izvor: b92
Nikolić: Nema tajne diplomatije
Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će Savet za nacionalnu bezbednost, čim bude kompletiran, odrediti strategiju o Kosovu.
Zatim će je, kako navodi Nikolić, ponuditi vladi na usvajanje, a potom i Narodnoj skupštini.
U intervjuu za list "Danas", Nikolić je rekao da će za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, čim to bude bilo moguće i u skladu sa zakonom, postaviti ministra odbrane Aleksandra Vučića, koji će imati kancelariju u Predsedništvu Srbije.
"Nema tajne u Srbiji, niti tajne diplomatije, posebno nema ništa tajno u onome što gospodin Vučić i ja radimo. Sve je pred očima javnosti", kazao je Nikolić.
On je rekao da "službe neće kontrolisati SNS (čiji je Vučić v. d. predsednik), nego Savet za nacionalnu bezbednost kojim predsedava predsednik Republike. "Setite se kako je to bilo do sada", dodao je Nikolić.
Prema njegovim rečima, "novi vetrovi" su da šef kabineta predsednika Republike nije sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i da više ne vodi državu, nego to radi predsednik.
"Ja tražim ovlašćenje i odgovornost, ne krijem se ni iza pregovarača za Kosovo niti iza šefa kabineta, kao ni iza Jane i Mare, nego idem napred, kao što sam to činio celog života", kazao je Nikolić.
Na pitanje za kakav se kosovski konsenzus zalaže, Nikolić je odgovorio da to "zavisi sa kog se nivoa gleda".
"Vučić je u pravu, vlada treba da ima konsenzus o tome. Ja sam u pravu, jer to posle treba da ide u parlament. Ako ima rešenja koja se tiču promene Ustava, onda građani moraju da imaju konsenzus oko toga. Sve ima svoje stepenice, a trebalo bi da počinje od predsednika političkih stranaka", rekao je Nikolić.
On je dodao da želi da o tome razgovara "sa svima koji u skupštini imaju svoje predstavnike" i da je čekao da se formira vlada i da stupe na snagu zakoni o ministarstvima i službama bezbednosti kako bi mogao da bude kompletiran Savet za nacionalnu bezbednost.
"Oko suštinskih pitanja od nacionalnog interesa treba postići konsenzus, zato što je iznad pojedinačnih, stranačkih i svakih drugih", rekao je Nikolić.
Prema njegovim rečima, vlada je dužna da sprovodi postignute sporazume sa Prištinom i one tačke sporazuma koji su u skladu sa Ustavom Srbije i dobri za Srbiju.
"Vlada svakako nema obavezu, niti će biti prozivana zbog toga što neće da spovede nešto o čemu postoje različita tumačenja. Na primer, predstavljanje Kosova. Tačka oko koje se lomi Srbija. Organizatori skupova počinju da pišu samo Kosovo sa fusnotom, a ni u dokumentima se više ne pojavljuje fusnota u kojoj se opisuje šta je Kosovo", kazao je Nikolić.
On je podsetio da je Vlada Srbije, zbog toga, iako je prihvatila sporazum, odlučila da naši predstavnici napuste svaki sastanak na kojem Kosovo nije propisno obeleženo i da državne zvaničnike na to obavezuje i rezolucija Skupštine Srbije iz februara 2008, koja im ne dozvoljava da sede zajedno sa zvaničnicima samproglašene kosovske države.
Nikolić je kazao da nam zato trebaju UN i podrška, da prvo raščistimo šta smo dogovorili.
Na pitanje šta kao predsednik Srbije nudi kosovskim Albancima, koji su prema Ustavu građani Srbije, bez obzira što su jednostrano proglasili nezavisnost, Nikolić je odgovorio da je "ponuda Rezolucija 1244 SB UN - suštinska autonomija".
"Predložiću kad se budemo dogovorili da žive kao Nemci u Italiji ili Nemci u Belgiji. Bez odluke Nemaca nema odluke belgijskog parlamenta. Zar je to malo? Zašto da budu država, to je toliko besmisleno. Neki su mi u Londonu rekli da na Olimpijadi učestvuju Kina, Kineski Taipej, Kineski Honkong, ja sam im odgovorio da, ako se prištinske institucije prijave kao srpsko Kosovo, mogu da učestvuju na Olimpijskim igrama", kazao je Nikolić.
Nikolić je istakao da je spreman "na sve ono što je u skladu sa Ustavom i zakonima ili onim o čemu bi se izjasnili građani na referendumu".
"Bilo bi besmisleno da sam sprovodim neke svoje ideje, ali ne bežim od toga da ih iznesem u javnost", dodao je on.
Nikolić je naveo da će, kad ministri po službenoj dužnosti postanu članovi Saveta za nacionalnu bezbednost, pozvati ih na razgovor, ali da želi da razgovara i sa predstavnicima opozicije, SANU, Crkve, značajnijim privrednicima.
"Planiram da okupim predstavnike lokalnih samouprava južno od Ibra, hoću sa njima da razgovaram zato što je njihov status drugačiji od severa. Želim da Srbija konačno zauzme stav šta želi", rekao je Nikolić .
"Ako nastavimo da se povlačimo iz dana u dan pred nezavisnošću KiM i da prihvatamo svakog dana poneki deo onog što nismo prihvatali pre 15 dana, osećam da će 'pesak da nam iscuri kroz prste'. Jednog dana ćemo reći da nemamo više za šta da se borimo", istakao je Nikolić.
Govoreći o odnosima sa EU, Nikolić je kazao da ima potpuno realan odnos prema Uniji, i da zna "koliko nam je potrebna i koliko možemo da učinimo da joj se pridružimo".
"Smatram da je Evropa spremna za ulazak Srbije i očekujem da nam se ne postavljaju dodatni uslovi za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora", rekao je Nikolić navodeći da ne voli da i vladu, kojoj je poverio mandat, neko proziva zato što je zemlja ogrezla u kriminal, mito i korupciju, što reforma pravosuđa nije izvršena kako treba ili zato što su privatizacije izvršene samo zbog toga što je trebalo da neki ljudi opljačkaju Srbiju...
Nikolić je istakao da nije "preveliki optimista" kada je u pitanju početak pregovora sa EU.
"Znam koliko nas obaveza još čeka i uopšte ne mislim da je potrebno da vlada juri po svaku cenu datum za otpočinjanje pregovora, kao što je prethodna jurila status kandidata, a da zbog toga prepusti deo suvereniteta i nadležnosti Srbije u ruke privremenih institucija u Prištini, ubeđena da to građani Srbije neće umeti da sagledaju", kazao je Nikolić.
Na konstartaciju lista da je jedan od prioriteta ulaska u EU regionalna saradnja, i koju će državu u okruženju prvu posetiti, Nikolić je odgovorio da on nije od onih koji putuju tek tako jer "neka korist za Srbiju iz toga mora da proistekne".
On je podsetio da se u međuvremenu sreo sa zvaničnicima Rumunije, Bugarske, Makedonije, BiH i Turske, svim rukovodiocima iz Crne Gore... i da je "ostala Hrvatska".
"Sa gospodinom Josipovićem (Ivo, predsednik Hravtske) uskoro treba da imam i zvaničan sastanak. Čim i gde god pozove, ja ću doći", rekao je Nikolić navodeći da su se sreli nedavno u Londonu.
"Pozdravili smo i razmenili šale na račun toga kako se ko ponašao posle izbora. I on je svestan da treći krug predsedničkih izbora u Srbiji ne postoji", kazao je Nikolić.
Na pitanje da li očekuje da Srbiju do kraja godine poseti predsednik Rusije Vladimir Putin, Nikolić je odgovorio: "Sigurno, možda ću ja pre toga putovati u Rusiju".
"Moj cilj je da posetim mnoge prijateljske zemlje, u interesu Srbije i njenih građana i na istoku i na jugu i na severu i na zapadu", dodao je predsednik Srbije.