Vesti
Politika
Nebojša Rodić novi šef BIA
03.08.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Nebojša Rodić novi šef BIA
Vlada Srbije na današnjoj sednici je imenovala Nebojšu Rodića za novog šefa Bezbednosno inrformativne agencije. Dodeljene kancelarije Aleksandru Vulinu i Sulejmanu Ugljaninu.
Rodić je na tu funkciju odlazi s mesta generalnog sekretara predsednika Srbije Tomislava Nikolića.
Vlada Srbije na današnjoj sednici je i za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju imenovala Aleksandra Vulina, a Kancelariju za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja vodiće ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.
Novi šef BIA bio je sekretar Republičke izborne komisije 1996. i 1997. godine, kada je tadašnja opozicija optužila RIK za krađu izbora. On se tada povukao s te funkcije.
Potom je bio i sekretar Komisije za sprovođenje referenduma o učešću stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji 1998, a radio je i u sekretarijatu Skupštine Srbije, da bi zatim prešao u Ministarstvo spoljnih poslova, gde je između ostalog bio pomoćnik generalnog sekretara tadašnjeg SMIP-a.
Mediji Rodića opisuju kao "čoveka od poverenja" predsednika Nikolića i kao zanimljivost ističu da su Rodić i dosadašnji direktor BIA Saša Vukadinović zajedno radili kao članovi RIK-a na septembarskim izborima 2000. godine.
"Rodić je državni pravnik sa jako dugim iskustvom i siguran sam da bi taj posao obavljao izuzetno dobro"", rekao je Nikolić, objašnjavajući zasto je baš on dobar izbor za šefa Bezbednosno-informativne agencije.
Rodić peti je direktor Bezbednosno-informativne agencije.
Od osnivanja BIA, avgusta 2002. godine, na njenom čelu nalazili su se Andreja Savić, Miša Milićević (od januara 2003. do marta 2004.), Rade Bulatović (do jula 2008.) i Saša Vukadinović.
Izboru Rodića prethodila je jutrošnja sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić imenovan za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost.
Stupanjem na ovu funkciju Vučić će dobiti kancelariju u Predsedništvu Srbije.
Savet za nacionalnu bezbednost trebalo je da se izjasni o personalnom rešenju za novog šefa (BIA), ali u saopštenju sa sednice nije bilo reči o tome.