Vesti
Politika
Josipović neće susret s Nikolićem
05.08.2012. 14:00
Izvor: Blic
Josipović neće susret s Nikolićem
Hrvatski predsednik Ivo Josipović sastaće se sa svojim srpskim kolegom Tomislavom Nikolićem kad Nikolić jasno pokaže da je promenio svoj odnos prema susedima, navodi se u odgovoru iz Josipovićevog kabineta na Nikolićevu najavu da će se uskoro sastati s Josipovićem.
„S obzirom na politiku koju je predsednik Nikolić zagovarao 90-ih i njegove nedavne izjave o Vukovaru i Srebrenici, susret dvojice predsednika moguć je kad predsednik Nikolić jasno pokaže da je promenio svoj odnos prema susednim državama”, navodi se u saopštenju.
Hrvatski predsednik pozdravlja želju Nikolića da se i bilateralnim susretima nastavi politika pomirenja i dobrosusedskih odnosa.
Susret srpskog i hrvatskog predsednika Tomislava Nikolića i Ive Josipovića ne treba očekivati u dogledno vreme jer ni jedni ni drugi ne bi bi ništa dobili na unutrašnjem planu, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić, dodajući da bi susret Josipovića i Nikolića do kraja godine bio pravo iznenađenje.
- Baš kao i Brisel, i Hrvatska čeka prve poteze predsednika i nove vlade. Boris Tadić je bio partner Josipovića i Hrvatska i Srbija sada prolaze kroz zastoj u odnosima. Trebaće vremena Nikoliću da odnose dveju zemalja dovede na pozitivni minimum, ti odnosi se zasad ne pogoršavaju - kaže za „Blic” Simić.
On smatra da će za Nikolića glavni ispit biti Kosovo i da će na osnovu toga i Briselu i Zagrebu stvari biti jasnije.
- Hrvatska sada sigurno neće ništa učiniti što bi isprovociralo odnose Srbije i Hrvatske, ona je na pragu EU i neće učiniti bilo šta što bi bacilo senku na njen ulazak u EU. Sigurno je da provokacije neće upućivati ni Nikolić i Aleksandar Vučić, jer ni njima to nije u interesu - ocenjuje Simić.
Hrvatski mediji su preneli izjavu Nikolića koji je, govoreći o regionalnoj saradnji i državama koje je u regionu posetio i koje namerava da poseti, najavio da bi se uskoro trebalo zvanično da sastane s Ivom Josipovićem i da će doći čim i gde god ga hrvatski predsednik pozove.