Vesti
Politika
Zvaničnici: Rešenje Kosova samo pod kapom UN
08.08.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Zvaničnici: Rešenje Kosova samo pod kapom UN
Srpski premijer Ivica Dačić i predsednik skupštine Nebojša Stefanović u razgovoru sa gostima istakli da je rešenje za Kosovo moguće samo pod ingerencijom UN.
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i šef UNMIK Farid Zarif saglasili su se danas u Beogradu da sva rešenja problema na Kosovu i Metohiji treba da budu u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i da treba da ih verifikuje Savet bezbednosti UN.
Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Dačić i Zarif su se saglasili da je neophodno obezbediti mir i stabilnost na Kosovu i da je dijalog nezamenjiv za rešavanje svih pitanja.
Uzdržavanje od jednostranih poteza je uslov mira i održive stabilnosti, ocenjeno je na sastanku.
"Samo pravedno rešenje garantuje trajnu stabilnost na Kosovu i Metohiji", ocenio je Dačić i izrazio zabrinutost što istraga o ilegalnoj trgovini organima u toku sukoba na Kosovu nije dovoljno napredovala i što su na Kosovu veliki otpori rasvetljavanju tih zločina.
Sagovornici su se saglasili, piše u saopštenju, da privremene institucije vlasti u Prištini nisu adekvatno reagovale na učestale napade na srpsko stanovništvo i spomenike.
Vlada Srbije uvažava dogovore postignute u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine i smatra da treba da se prevaziđu različite interpretacije dogovorenih rešenja, rekao je Dačić Zarifu.
Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović rekao je na sastanku sa zamenikom ambasadora Velike Britanije Dejvidom Mekfarlajnom da će nova vlast Srbije poštovati obaveze iz dosadašnjih pregovora Beograda i Prištine.
Kako je saopštila Skupština, Stefanović je naglasio da "neće biti promena u našem stavu prema preuzetim obavezama, proisteklim iz dosadašnjih pregovora, kao i da se naša pozicija zasnivala na Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244, a tako će biti i u buduće".
Stefanović je rekao i da će insistirati na daljem otvaranju Skupštine prema javnosti, što se, kako je navedeno, posebno odnosi na rad odbora u kontroli izvršne vlasti.
Mekfarlajn se posebno interesovao za najavu predsednika Skupštine da će insistirati na potpunoj otvorenosti i konsenzusu o Kosovu.
Sagovornici su se složili da se i u novom sazivu Skupštine osnuje grupa srpsko-britanskog prijateljstva, a Mekfarlajn je predložio da se saradnja produbi.