Vesti
Politika
Pajević na čelu Kancelarije za EU
09.08.2012. 20:00
Izvor: RTS
Pajević na čelu Kancelarije za EU
Vlada Srbije imenovala Milana Pajevića za direktora Kancelarije za evropske integracije, saopštio Kabinet potpredsednika vlade za evropske integracije.
Kabinet potpredsednika vlade za evropske integracije saopštio je da je Vlada Srbije imenovala Milana Pajevića za direktora Kancelarije za evropske integracije.
Pajević je na tom mestu nasledio Milicu Delević koja je ranije podnela ostavku, a kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Delevićeva je danas razrešena dužnosti, na lični zahtev.
Milan Pajević rođen je u Beogradu 1965. godine, gde je 1989. godine diplomirao na odseku za međunarodne odnose Fakulteta političkih nauka.
U saopštenju se navodi da je Pajević krajem osamdesetih i početkom devedestih odustao od namere da se angažuje u zvaničnoj spoljnoj politici i posvetio paradiplomatskom delovanju, zbog toga što se "duboko nije slagao sa destruktivnom politikom srpskog rukovodstva".
Bio je među osnivačima Evropskog pokreta u Srbiji, a od 1994. do 2000. i potpredsednik zadužen za međunarodnu saradnju, a jedan je od osnivača udruženja građana G 17 plus 1999. godine.
Od promena 2000. bio je savetnik za spoljnu politiku potpredsednika Savezne vlade, a od 2004. Vlade Srbije, Miroljuba Labusa, kao i Nacionalni koordinator Pakta stabilnosti i ambasador u Saveznom ministarstvu inostranih poslova.
Ostavku na zvanje ambasadora i zahtev za prekid radnog odnosa u SMIP-u i Vladi podneo je juna 2004. Od tada do avgusta 2006. bio je zaposlen u G 17 institutu.
Jedan je od osnivača Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAK fond) 2006. godine. Nalazi se na mestu predsedavajućeg Međunarodnog savetodavnog odbora ISAK fonda.